Lazdynų Pelėda

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lazdynų Pelėda
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija: XX amžiaus pirmoji pusė. Kn. 2 / sudarytojas Rimantas Skeivys. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2010. P. 7-20
Keywords:
LT
Lazdynų Pelėda; Marija Ivanauskaitė-Lastauskienė; Sofija Ivanauskaitė-Pšibiliauskienė; Šiauliai. Šiaulių kraštas (Šiauliai region); Lietuva (Lithuania); Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LTLazdynų Pelėdos slapyvardžiu pasirašinėjo Sofija Ivanauskytė-Pšibiliauskienė (Iwanowska Pszibilewska), retsykiais abidvi seserys Sofija ir Marija (vėliau Lastauskienė), kartais tai būdavo vien Marijos kūryba, nors iš esmės vyresnioji sesuo Sofija buvo pagrindinė kūrinių autorė ir slapyvardžio iniciatorė. Sofija gimė 1867 m. rugsėjo 16 d. vidutinių nusigyvenusių žemaičių bajorų Ivanauskių - Karolinos Pečkevičiūtės ir Nikodemo Iwanowskio - šeimoje Paragių dvare Tryškių valsčiuje (dabar Šiaulių apskritis). Tėvas buvo nepraktiškas meniškos sielos žmogus, idealistas, žymiu dailininku taip ir netapęs, tačiau savo pomėgio nemetęs. Motina - idealistė, sentimentali ir kilni. Jauna šeima su kelių mėnesių dukterimi Sofija išvyko į Miuncheną, kur tėvas Ivanauskis tikėjosi tapti tapytoju, studijavo Dailės akademijoje, kūrė eiles. Po ketverių metų šeima išvyko į Krokuvą, vėliau persikėlė į Varšuvą, o 1870 m. sugrįžo į Lietuvą. Šiauliuose Ivanauskiai išgyveno apie dešimt metų, galop įsikūrė tėviškėje - Paragių dvare, ūkininkavo, tėvas tapė paveikslus apylinkių bažnyčioms. Ivanauskis susirašinėjo su lenkų rašytojomis Eliza Orzeszkowa ir Marija Konopnicka, pats buvo parašęs romanus "Dvarelis po liepomis" (Dworek pod lipami) ir "Stašalas ir klaidos" (Staszahj i pudła), jo kūrybą spausdino lenkiški žurnalai "Tygodnik Ilustrowany", "Biesiada Literacka", "Bluszcz". [Iš straipsnio, p. 7]Reikšminiai žodžiai: Sofija Ivanauskaitė-Pšibiliauskienė; Marija Ivanauskaitė-Lastauskienė; Lazdynų Pelėda; Lazdynų Pelėdos kūryba; Rašytojos; Sofija Iwanowska Pszibilewska; Marija Iwanowska Lastauskienė; Lazdynų Pelėda; Lazdynų Pelėda creation; Writers.

ISBN:
9786094250415
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90416
Updated:
2022-01-28 15:10:41
Metrics:
Views: 26
Export: