Konstancija Benislavska

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Konstancija Benislavska
In the Book:
Senosios Lietuvos literatūra, 1253-1795 / sudarė Sigitas Narbutas. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2011. P. 279-286
Keywords:
LT
17 amžius; Konstancija Benislavska; Daugpilis; Lietuva (Lithuania); Barokas / Baroque; Kariuomenė / Army; Literatūros teorija ir kritika / Literary science and criticism.
Summary / Abstract:

LTKonstancija Benislavska (Konstancja Benisławska, *1747 I 6- †1806 X I 8; palaidota Šv. Domyniko ir Šv. Juozapo, Švč. Mergelės Marijos Sužadėtinio, dominikonų bažnyčioje, Pasienės kaime prie Sienajos upės, tekančios šių dienų Latvijos ir Rusijos pasienyje) - poetė, lenkų kalba kūrusi religinę poeziją. Gimė Livonijos bajorų, turėjusių Rykų pavardę (von der Recke, von Ryck; vartotos ir kitokios formos) ir besigiminiavusių su Mantoifeliais (Manteuffel), šeimoje. Poetė visą gyvenimą praleido Livonijos dalyje, esančioje į rytus nuo Daugpilio. Ji anksti ištekėjo už Petro Benislavskio, Livonijos stalininko, nuo 1776 m. tapusio pakamariu. Jos vyras buvo kilęs iš plačiai po Livoniją pasklidusios giminės. Į šitą Abiejų Tautų Respublikos šiaurės rytų kraštą Benislavskiai atsikėlė dar XVII a. iš Mlavos apylinkių Mozūrijoje; 1610 m. iš Zigmanto III Vazos jie gavo ten valdų. Benislavska pagimdė dvidešimt du vaikus, iš kurių išaugo aštuoni: dvi dukros ir šeši sūnūs. Duktė Kotryna ištekėjo už Konstantino Veisenhofo (Konstanty Weyssenhoff), kita - Rožė - už Mykolo Morisono (Michał Morisson). Sūnus Stanislovas buvo Ludzos vėliavininkas, vėliau - Rusijos kariuomenės papulkininkis. Kitas sūnus Juozapas buvo Ludzos pavieto pateisėjis, vėliau tarnavo kapitonu Rusijos kariuomenėje. Kariuomenės duonos ragavo ir kiti poetės sūnūs: Konstantinas, Anupras, Jonas ir Antanas. [Iš straipsnio, p. 279]Reikšminiai žodžiai: Konstancija Benislavska; Poetės; Baroko literatūra; Konstancja Benisławska; Poets; Baroque literature.

ISBN:
9786094250491
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90360
Updated:
2022-01-20 18:54:20
Metrics:
Views: 86
Export: