Motiejaus Strijkovskio istoriografijos poveikis ir raida

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Motiejaus Strijkovskio istoriografijos poveikis ir raida
In the Book:
Senosios Lietuvos literatūra, 1253-1795 / sudarė Sigitas Narbutas. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2011. P. 115-120
Keywords:
LT
19 amžius; 16 amžius; Motiejus Strijkovskis (Maciej Stryjkowski); Dokumentai / Documents; Istoriografija / Historiography; Literatūros teorija ir kritika / Literary science and criticism; Renesansas / Renaissance.
Summary / Abstract:

LTSkirtingai nei daugelis Renesanso autorių, Strijkovskis buvo iš karto palankiai amžininkų priimtas, o jo kūryba, pirmiausia "Kronika", pasklido ne tik senojoje Lietuvoje, bet ir visame Vidurio ir Rytų Europos regione. "Kronika" darė poveikį visu laikotarpiu iki pat Abiejų Tautų Respublikos žlugimo ir netgi vėliau. Tas poveikis nebuvo vienodas. Iš pradžių jo būta stipresnio; pasirodžius Alberto Kojalavičiaus "Lietuvos istorijai", tas poveikis apsilpo, tačiau nuo XIX a. pradžios ji vėl buvo plačiau skaitoma, perspausdinama, ja buvo remiamasi grožiniuose kūriniuose ir Lietuvos mokyklose. Tai lėmė kelios svarbios ypatybės. Strijkovskio "Kronikos" tekstai atitiko kelių kartų visuomenės ideologinius, politinius, kultūrinius ir meninius lūkesčius. Antra, kaip ir Trečiasis Lietuvos Statutas, Kronika savomis - idėjinėmis ir meninėmis - priemonėmis grindė Respublikos pilietinės tautos politinę ir kultūrinę tapatybę. Trečia, Kronikos sėkmingą sklaidą užtikrino kalba, kuria ji buvo parašyta. XVI a. tapusi regionine bendravimo ir visokeriopos komunikacijos priemone, lenkų kalba savo ruožtu garantavo ilgesnį gyvavimą visiems ja parašytiems raštijos paminklams bei literatūros kūriniams. [Iš straipsnio, p. 115]Reikšminiai žodžiai: Motiejus Strijkovskis (Maciej Stryjkowski); Istoriografai; Strijkovskio "Kronika"; Renesanso literatūra; Dokumentai; Maciej Stryjkowski; Historiographers; Stryjkowski "Chronicle"; Renaissance literature; Documents.

ISBN:
9786094250491
Related Publications:
Genealogija, arba Trumpas didžiųjų Lietuvos kunigaikščių ir jų didžių bei narsių karo žygių aprašymas, kadaise Motiejaus Strijkovskio sukurtas, o dabar atnaujintas ir vėl išleistas Samuelio Daugirdo iš Pagaujo / Samuelis Daugirdas ; originalo tekstą parengė, iš lenkų kalbos vertė ir tekstologines pastabas parašė Regina Koženiauskienė ; įvadą bei komentarus parašė ir asmenvardžių rodyklę sudarė Kęstutis Gudmantas. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2001. 199 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90244
Updated:
2022-01-17 09:55:26
Metrics:
Views: 63    Downloads: 9
Export: