Kiniškoji QI psichinės energijos samprata

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kiniškoji QI psichinės energijos samprata
Alternative Title:
Chinese conception of the QI psychic energy
In the Book:
Sigitas Geda: pasaulinės kultūros lietuvinimas / sudarytojas Antanas Andrijauskas. Vilnius : Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2010. P. 494-510, 573. (Rytai-Vakarai: komparatyvistinės studijos; 10)
Keywords:
LT
Kinija (China); Lietuva (Lithuania); Filosofija / Philosophy; Psichikos sveikata / Mental health.
Summary / Abstract:

LTStraipsnis yra mėginimas iš naujo įvairiais aspektais pažvelgti į pamatinę kinų klasikinės filosofijos kategoriją qi remiantis tiek kinų, tiek ir Vakarų mąstymo tradicijose susikristalizavusiomis materijos, energijos ir psichikos sampratomis. Taip pat dar kartą iškeliamas senas sinologijos ir kitų disciplinų klausimas, kaip yra tikslingiausia qi sąvoką suprasti ir versti į ne hieroglifines kalbas, ir visų pirmiausia klausiame, kaip ją versti į lietuvių kalbą ir kokios šios sąvokos konotacijos yra esmingiausios. Autorius remiasi nuostata, kad nuo to, kaip suprantame materiją, energiją ir psichiką, tiesiogiai priklauso tai, kaip mes suprasime qi kategoriją ir tai, kaip ją versime į lietuvių ar kitas kalbas. Vienu atveju, pagal palyginus siaurą Vakarų kultūrose dominuojantį supratimą, materijos, energijos ir psichikos sampratos gali tapti kliūtimi adekvačiai suprasti qi sąvokos prasmių lauką, kitu atveju jos gali tapti tuo viską atrakinančiu raktu, kurio dėka mes tik ir galime suprasti šios sąvokos esmę. Tekste analizuojami įvairūs qi aspektai ir pagrindinis dėmesys sutelkiamas į šios sąvokos svarbiausias filosofines ir psichologines konotacijas. Autoriaus tikslas - išryškinti pagrindinį aktualiausių šios sąvokos prasmių lauką, ir per tai bent netiesiogiai parodyti, kad autentiškas istoriškai besikeičiančių qi kategorijos kontekstualių prasmių žinojimas ir adekvatus supratimas, o taip pat fenomenų, į kuriuos ši samprata nurodo, pažinimas ir tyrinėjimas, yra svarbus ne tik kinams ir kinų mąstymo tradicija besidomintiems, bet ir tiems, kurie su kinų kalba ir Kinija neturi nieko bendra. [Iš straipsnio, p. 494]Reikšminiai žodžiai: Qi samprata; Kinų filosofija; Psichinė energija; Materija; Energija; Psichika; Psichikos pagrindas; Qi; Psychic energy; Chinese philosophy; Matter; Energy.

ENThis article is a new attempt to look at the fundamental category of qi in Chinese classical philosophy using both Chinese and Western thought traditions’ concepts of matter, energy and psyche as a framework. The author believes that our understanding of qi category depends on how we understand matter, energy and psyche. On one side, relying on comparatively narrow understanding dominating in Western cultures, concepts of matter, energy and psyche may be an obstacle in understanding qi concept’s meaning, on the other side they can become that all opening key, only by means of which we can understand the essence of concept of qi. The article analyses complex psychological aspects of concept of qi and focuses on the most important aspects of qi concept. The author also offers a new way of translating qi concept, based on article analysis, which is not his own invention, but just something that was already offered by others, and then later neglected or ignored. The author aims to clarify the meaning of qi concept thus showing that authentic understanding of historically ever chaning meanings of qi category as well as succesful research of phenomena that this concept points to, is important not only to Chinese and those who are interested in Chinese tradition of thought, but also to those who have nothing in common with Chinese language and China. [From the publication]

ISBN:
9789955868309
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90202
Updated:
2022-01-14 21:24:42
Metrics:
Views: 19
Export: