Lietuvis Bauhauze: architekto Vlado Švipo studijos ir kūrybinė veikla

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvis Bauhauze: architekto Vlado Švipo studijos ir kūrybinė veikla
In the Journal:
Naujasis Židinys - Aidai. 2019, Nr. 3, p. 25-33
Keywords:
LT
20 amžius. 1918-1940; Vladas Švipas; Menininkai. Menotyrininkai / Artists. Art critics; Architektūra / Architecture; Modernizmas / Modernism; Ugdymas / Education.
Summary / Abstract:

LTVlado Švipo (1900-1965) asmenybė Lietuvos mokslininkams yra žinoma, tačiau jo veikla Lietuvoje tarpukariu ir likimas pokariu dažniausiai pristatomi fragmentiškai, pabrėžiant tik vieną ar kitą jo veiklos sritį, kurių būta nemažai. Išsamią Švipo biografiją parengė Giedrė Jankevičiūtė4, skirtinguose kontekstuose jį minėjo Vaidas Petrulis, Lijana Šatavičiūtė (Natalevičienė), Regina Lakačauskaitė-Kaminskienė ir kiti. Tačiau platesnei auditorijai Švipas beveik nepažįstamas, nes - paradoksas - nepastatė beveik jokio žymesnio modernistinio pastato. Kadangi Švipas atsiminimų nepaliko, jo palikimas yra išblaškytas arba neišlikęs, šią biografinę apybraižą tenka dėlioti iš archyvinių ir spaudos nuotrupų, jo paties darbų ir informacijos, gautos bendraujant su JAV gyvenančia dukterimi Raminta Švipaite-Šinkiene. [Iš straipsnio, p. 25]Reikšminiai žodžiai: Architektai; Architektūra; Bauhaus; Edukacija; 20 amžius; Modernizacija; Modernizmas; Tarpukaris; Vladas Švipas; Architects; Architecture; Bauhaus; Education; Interwar period; Modernisation; Modernism; The Lithuanian XX c. history; Vladas Švipas.

ISSN:
1392-6845
Related Publications:
Lietuvos pramoninio baldų dizaino istorijos tyrimas: "Ventos" metraščiai / Rasa Janulevičiūtė, Irena Rudzinskienė, Danielius Balčiūnas. Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2022. 238 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/89849
Updated:
2022-11-08 15:52:40
Metrics:
Views: 11    Downloads: 15
Export: