Miesto šeimos etnodemografiniai bruožai ir vidaus organizacija XIX-XX a.

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Miesto šeimos etnodemografiniai bruožai ir vidaus organizacija XIX-XX a
Contents:
Lietuva XIX-XX a. Rytų Europos demografiniame kontekste — Šeimų sandaros tipai ir dydis XIX a. — Šeimos sandara XX a. 1-4-ajame dešimtmetyje — Demografinė šeimos raida XX a. 5-9-ajame dešimtmetyje — Šeimos formavimasis ir funkcionavimas XX a.
Keywords:
LT
19 amžius; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Demografija / Demography; Gyventojai / Population; Statistika / Statistics; Šeima / Family.
Summary / Abstract:

LTIš tyrinėjimų ir mus pasiekusių XIX a. statistikos duomenų galima spręsti, kad etnografinė Lietuva, tuo metu įėjusi į carinės Rusijos sudėtį, kartu buvo ir bendrame Rytų Europos demografiniame kontekste. Tačiau didžiojoje Lietuvos dalyje, kaip ir Rusijoje, ilgai išlikusi baudžiavinio ūkio sistema lėmė ir jos skirtumus nuo kitų Europos kraštų. Galima teigti, kad į XIX amžių lietuviai atėjo ne tik su sumažėjusia savo etnine teritorija, bet ir, palyginti su kaimyninėmis tautomis, demografiškai labiau susilpnėję. Nors tautinė lietuvių bendrija absoliučiais skaičiais ir pagausėjo, tačiau netgi procentiniu atžvilgiu tas gausėjimas smarkiai atsiliko nuo kaimyninių tautų žmonių gausėjimo. Taigi galima kalbėti apie sąlyginį lietuviško etnoso sumažėjimą. Tai lėmė ištisus šimtmečius trukę karai su svetimšaliais, marai. Pagaliau į XIX amžių lietuviai atėjo praradę savo valstybingumą, kurį siekdami atgauti nesėkminguose sukilimuose vėl patyrė daug demografinių nuostolių. [Iš teksto, p. 190]Reikšminiai žodžiai: Miestai; Šeimos; Gyventojai; Istorija; Gimstamumas; Socialiniai pokyčiai; Gyventojų surašymai; Statistika; Demografija; Etnodemografija; Tyrinėjimai; Rytų Europos šalys (Eastern Europe states); Cities; Families; Population; History; Birth rate; Social change; Population censuses; Statistics; Demography; Ethnodemography; Research; Lithuania; Eastern Europe.

ISBN:
9785417009778
Related Publications:
The Phenomenon of Childlessness in Lithuania: from Sources to Scientific Studies / Nijolė Vailionytė. Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi. 7 / zinātniskā redaktore Ginta Ieva Bikše Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2022. P. 40-52.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/89746
Updated:
2022-01-27 09:34:50
Metrics:
Views: 19
Export: