Lietuviškos intelektinės patirties bruožai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuviškos intelektinės patirties bruožai
Contents:
Istorinė ir kultūrologinė apžvalga — Universitetas - pasipriešinimo prievartai centras — Socialiniai ir politiniai istorijos veiksniai — Mokslo raidos ypatumai — Lituanistika - unikali mūsų mokslo vertybė — Tautos namų idėja.
Keywords:
LT
18 amžius; Prancūzija (France); Lietuva (Lithuania); Mokslas / Science; Švietimas. Švietimo politika / Education. Education policy.
Summary / Abstract:

LTXVIII a. gale, artėjant Lietuvos-Lenkijos valstybės galutiniam padalijimui, kaip žinia, Prancūzijoje kilo revoliuciniai įvykiai, lėmę naujos politinės tvarkos atsiradimą. Įvykiai, sukrėtę feodalines struktūras, paneigė monarchų įteisintas galias disponuoti ir teritorija, ir gyventojais. Ryškėjanti kita politinė sistema rėmėsi žmonių, pripažintų piliečiais, dalyvavimu valstybės reikaluose. Miestiečių rengiamos akcijos sparčiai ugdė pilietinę savimonę, kuri keitė valstybės politinius ir socialinius pagrindus. Mokslo ir technologijos reikšmės supratimas, stimuliuojamas nesulaikomai plintančios ir vis tobulėjančios pramonės, iškėlė švietimo ir asmens ugdymo prioritetą. Feodalinės valstybės, savo galias sėmusios iš žemės ūkio produkcijos, jau buvo priverstos peržiūrėti imperinės strategijos kryptis. Taip elgtis vertė industrinės revoliucijos iššūkiai, atkreipę dėmesį į valstybės intelektinio potencialo reikšmę. [Iš teksto, p. 12]Reikšminiai žodžiai: Mokslas; Švietimas; Istorija; Lithuania; Science; Education; History.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/88362
Updated:
2022-01-10 14:30:23
Metrics:
Views: 17
Export: