Samotna w milosci? Autokreacja epistolograficzna Anny z Mycielskich Radziw illowej

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Samotna w milosci? Autokreacja epistolograficzna Anny z Mycielskich Radziw illowej
Alternative Title:
Meilės vienišė? Epistolografinis Onos Mycielskytės-Radvilienės saviįvaizdžio kūrimas
In the Book:
Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė : personalijos, idėjos, refleksijos / sudarytoja Ramunė Šmigelskytė-Stukienė. Vilnius: Lietuvos istorijos institutas, 2020. P. 44-56. (XVIII amžiaus studijos; 6)
Keywords:
LT
Ona Mycielskytė-Radvilienė (Anna Mycielska-Radziwiłł); Moterys / Women.
Summary / Abstract:

LTAnkstyvųjų Naujųjų laikų epochoje gyvenusių moterų jausmai ir emocijos pastaruoju metu sulaukia vis didesnio įvairių sričių tyrinėtojų susidomėjimo. Išlikusi korespondencija ir kiti šaltiniai atveria galimybes tirti juose užfiksuotus tos epochos asmenybių emocinius išgyvenimus. Šiame straipsnyje, išanalizavus Onos Mycielskytės-Radvilienės (Anna z Mycielskich Radziwiłłowa) korespondenciją, siekiama atsakyti į klausimus: kokie jausmai dominavo O. Mycielskytės-Radvilienės santykiuose su sutuoktiniu Mykolu Kazimieru Radvila, pramintu Žuvele (Michał Kazimierz Radziwiłł zw. Rybeńko)?; ar ištekėjusios už daug vyresnio vyro jaunos moters puoselėtos viltys ir svajonės išsipildė, o gal, priešingai, meilės jausmuose ir išgyvenimuose ji liko vieniša? Būdama vienos įtakingiausių to meto Abiejų Tautų Respublikos didikų giminės atstovų sutuoktinė, O. Mycielskytė-Radvilienė visų pirma privalėjo atlikti savo kaip žmonos pareigą, t. y. gimdyti gausius, ir, pageidautina, vyriškosios lyties, palikuonis. Mirus pirmajam vyrui Leonui Mykolui Radvilai (Leon Michał Radziwiłł), Radvilų aplinkoje ji buvo vertinama kaip „nedaug tereiškianti našlė“, Šidloveco dvarų paveldėtoja. Tačiau 1754 m. pradžioje sudaryta santuoka su M. K. Radvila radikaliai pakeitė jos gyvenimą. O. Mycielskytė-Radvilienė tapo „Ponia Nesvyžiuje“, moterimi, uoliai besirūpinančia savo artimųjų ir visos giminės gerove. Korespondencijos analizė leidžia teigti, kad Ona puoselėjo labai šiltus jausmus savo vyrui, siekė būti jo dėmesio centre, nuolat informuodavo sutuoktinį apie visus ūkinius namų reikalus ir vaikų ugdymą, tačiau Mykolui Kazimierui ji tebuvo jo vaikų motina. Ilgainiui O. Mycielskytės-Radvilienės gyvenimo prasme tapo savotiška „kova“ už M. K. Radvilos jausmus ir jo dėmesį. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Ona Mycielskytė-Radvilienė (Anna Mycielska-Radziwiłł); Moterys; Jausmai; Emocijos; Korespondencija; Anna z Mycielskich Radziwiłłowa; Women; Feelings; Emotions; Correspondence.

DOI:
10.33918/235l6968-006002
ISBN:
9786098183733
ISSN:
2351-6968
Related Publications:
Obraz małżeństwa Anny z Mycielskich i Michała Kazimierza Radziwiłła "Rybeńki" w listach "drugiej pani na Nieświeżu z lat 1754-1762 / Agnieszka Jakubowska, Bernadetta Manyś. Wokół Wielkiego Księstwa Litewskiego i jego tradycji / redakcja Bernadetta Manyś, Michał Zwierzykowski. Poznań: Instytut Historii UAM, 2016. P. 185-199.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/88220
Updated:
2022-01-06 09:22:14
Metrics:
Views: 26
Export: