Karūna Valdovei Dangaus ir Tėvynės globėjai

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Karūna Valdovei Dangaus ir Tėvynės globėjai
In the Book:
Lietuva, 1009-2009 / sudarytojai Adomas Butrimas, Rūta Janonienė, Tojana Račiūnaitė. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2009. P. 223-229
Keywords:
LT
14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; 17 amžius; 18 amžius; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine); Krikščionybė. Teologija / Christianity. Theology.
Summary / Abstract:

LTLietuva poetiškai ir retoriškai vadinama Marijos žeme. Šis įvaizdis - vertybinė deklaracija, nurodanti šalies katalikiškumą, įvardijanti tradiciją ir skirta jai palaikyti. Tačiau kitose katalikiškose Europos (ir ne Europos) šalyse Marijos garbinimo tradicijos taip pat yra labai stiprios, o daugelyje ir gerokai senesnės. Vakarų Europoje, ką jau kalbėti apie Italiją, daug katalikų ypač gerbiamų ir stebuklais garsių Jėzaus Motinos Marijos atvaizdų paveldėta iš viduramžių, o dalis jų yra dar senesni. Tokių Švč. Mergelės Marijos atvaizdų yra piligrimystės centruose, siejamuose net su Naujojo Testamento ir ankstyvosios krikščionybės įvykiais arba asmenimis. [Iš straipsnio, p. 223]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Krikščionybė.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87909
Updated:
2022-01-24 16:17:53
Metrics:
Views: 12
Export: