Antano Maceinos literatūros filosofijos aptartis

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Antano Maceinos literatūros filosofijos aptartis
In the Book:
Sambalsiai: studijos, esė, pokalbis / sudarytojos: Aistė Birgerė, Dalia Čiočytė. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2005. P. 49-56
Keywords:
LT
Dostojevskis, Fiodoras; Maceina, Antanas; Gižai; Vilkaviškis; Lietuva (Lithuania); Egzistencializmas / Existentialism; Filosofija / Philosophy; Literatūros teorija ir kritika / Literary science and criticism.
Summary / Abstract:

LTFilosofija ir literatūra Antano Maceinos kūryboje susipynusios ir kaip tyrinėjimo, ir kaip veiklos sritys. Domėjimasis literatūra, poezija jam būdingas dar nuo studijų laikų. Mokydamasis Vilkaviškio vyskupijos Gižų kunigų seminarijoje Maceina aktyviai dalyvavo literatų būrelio veikloje. "Linkdamas į literatūrą savo vidumi"3 Kauno universitete jis studijavo lietuvių ir vokiečių literatūras (1928, 1930), vertė Vergilijų ir Horacijų, vėliau skaitė paskaitas apie Rainerio Maria Rilke's poeziją (1941). Antano Jasmanto slapyvardžiu yra išleidęs du eilėraščių rinkinius: "Gruodas" (1965, parašyti 1942-1949), "Ir niekad ne namolei" (1980). Maceinos poezija, jo poezijos ir filosofijos sąsajos glaustai, bet taikliai yra įvertintos literatūros tyrinėtojų. [Iš straipsnio, p. 49]Reikšminiai žodžiai: Antanas Maceina; Dostojevskis, Fiodoras; Egzistencija; Filosofija; Filosofija ir literatūra; Literatūra; Literatūros filosofija; Maceina, Antanas; Maištas; Transcendencija; Antanas Maceina; Dostoevsky, Fyodor; Existence; Literature; Maceina, Antanas; Philosophy; Philosophy and Literature; Philosophy of literature; Rebellion; Transcendence.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87698
Updated:
2020-12-17 20:25:00
Metrics:
Views: 13
Export: