Intuityvistinė Henri Bergsono filosofija

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Intuityvistinė Henri Bergsono filosofija
In the Book:
Kūrybinė evoliucija / Henri Bergson. Vilnius: Margi raštai, 2004. P. 397-430
Contents:
Intelektualinės biografijos bruožai — Idėjinės ištakos — Orientalistinės įtakos — Klasikinės filosofijos kritika — "Pozityviosios metafizikos", kaip "gyvenimo filosofijos", kontūrai — "Gyvybės polėkis" ir "trukmė" — Sąmonės samprata — Intelekto ir intuicijos dichotomija — Socialinė teorija — Kūrybos koncepcija — Kūrybos ir meno filosofija.
Keywords:
LT
Arthur Schopenhauer (Arturas Šopenhaueris); H. Bergsonas; Henri Bergsonas (Henri Bergson); Henris Bergsonas (Henri Bergson); Prancūzija (France); Lietuva (Lithuania); Filosofija / Philosophy; Kūrybiškumas / Creativity.
EN
H. Bergson.
Summary / Abstract:

LTŽymus prancūzų mąstytojas Henri Bergsonas (1859-1941), remdamasis įtaigia gyvenimo tekamumo ir pasaulio intuityvaus pažinimo samprata, toliau plėtojo vadinamosios "gyvenimo filosofijos" principus. Jo veikaluose išryškėjo ne tik reakcija į racionalistinių tendencijų įsigalėjimą filosofijoje, bet ir siekimas atgaivinti metafizikos principus. Sklandžiai reiškiamos filosofinės mintys, orientacija į dvasinius epochos poreikius padarė Bergsoną tikru XX a. Vakarų kūrybinės inteligentijos mesiju. Filosofo skelbiamas "kūrybinės evoliucijos" principas buvo traktuojamas kaip universalus istorijos, kultūros ir meno raidos dėsnis, galintis išlaisvinti žmogų iš merkantilinės tikrovės prieštaravimų, o intuityvaus prado prioriteto prieš intelektinį, gyvenimo pirmumo ir absoliučios individo laisvės teigimas imponavo kūrybinei inteligentijai. Bergsonas sureikšmino intuityvųjį pažinimą ir tapo įtakingos intuilyvizmo filosofijos pradininku. Jo veikalai ir didelį susidomėjimą sukėlusios paskaitos College de France, kur jis profesoriavo 1900-1914 m., tapo svarbiu Paryžiaus dvasinio gyvenimo įvykiu. Pasak Elienne'o Gilsono, Bergsono šlovės apogėjaus metu "Prancūzija visam pasauliui buvo tarsi pačios filosofijos balsas".Reikšminiai žodžiai: Arthuras Schopenhaueris; Henris Bergsonas (Henri Bergson); Daoizmas; Filosofija; Filosofinė biografija; Gyvybės polėkis; H. Bergsonas; Henri Bergsonas (Henri Bergson); Intuityvistinė filosofija; Intuityvizmas; Kūryba; Meno filosofija; Sąmonė; Arthur Schopenhauer; Bergson; Consciousness; Creativity; Daoism; H. Bergson; Henri Bergson; Intuitionism; Intuitive philosophy; Philosophical biography; Philosophy; Philosophy of art; Vital impetus.

ISBN:
9986092728
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87540
Updated:
2021-03-21 13:22:19
Metrics:
Views: 148    Downloads: 19
Export: