Statymas judėjimui: Heideggerio žmogaus egzistencijos samprata

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Statymas judėjimui: Heideggerio žmogaus egzistencijos samprata
Alternative Title:
Stakes of movement: Heidegger’s ontology of human existence
Keywords:
LT
Menininkai. Menotyrininkai / Artists. Art critics; Architektūra / Architecture; Miestai ir miesteliai / Cities and towns.
Summary / Abstract:

LTMartino Heideggerio žmogaus egzistencijos samprata straipsnyje atveriama, kaip statymas tokio būsto, kuris įkūnija ir atveria supantį pasaulį, o šis, savo ruožtų, yra svarbus, kaip pastato tęsinys. Judėdami tarp įvairaus lygio gyvenamųjų būstų - nuo lūšnelių pro rūmus, iki aukštai iškilusių ir apsitverusių bendruomenių, manome, kad žmonės yra privilegijuota rūšis, savo būstuose gebanti gyventi sėslų gyvenimą. Tačiau mūsų pėdos pasakoja kitokią istoriją, kviečia keliauti, atveriant plačias gyvūnijos, augalijos panoramas, atrasti gamtoje žmogiškųjų statybų nepaliestus stebuklus. Atskleisti neaprėpiamų ir sudėtingų struktūrų architektus ir statybininkus, kurie tūkstančiais rūšių vabzdžių liudija, jog mūsų susireikšminimas yra klaidingas. Naujieji aplinkosauginiai judėjimai jau rodo, kaip sugyventi su gamta, kaip leisti pėdoms klajoti - kam jos yra sukurtos - be automobilių. Tai mūsų poreikis ištrūkti iš uždarų „būstų“, veržtis į atvirą padangę, į knibždančias džiungles ir gilius vandenynus. Nors minutėlei nustokime žavėjęsi savo galvomis, kaip sakė Georges Batailleas, ir pažvelkime į savo kojas. Didysis kojos pirštas yra išskirtinis žmogaus bruožas, būtent ši naujovė, kuria pasižymėjo žmogbeždžionė, užtikrina mūsų vertikalią laikyseną. Užuot laipioję medžiais, stovime ir tyrinėjame mus supančią aplinką, kitaip tariant, ją planuojame, nustatome jos taisykles, ribas, gylius ir aukščius. Stovėdami vertikaliai ne tik prasimaitiname, bet ir pakeliame akis virš horizonto į dangaus šviesas. Tik pažvelkite į kojas, sakė Bruceas Chatwinas. Jos ilgos ir lygiagrečios, sukurtos judėjimui į priekį. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Statymas; Būstas; Evoliucija; Gamta; Gamtos architektai; Urbanizacija; Klajojimas; Building; Dwelling; Evolution; Nature; Nature’s architects; Urbanization; Wandering.

ENThe essay grants Martin Heidegger’s understanding of human existence as building a dwelling that embodies and discloses the surrounding world - equally required as an extension of building. Moving through the various layers of human dwellings, from huts through mansions, to high rises and gated com- munities, we think that humans are the privileged species capable of sedentary life in their dwellings. Yet our feet tell us another story, call our being to move across vast panorama of creatures, plants, to discover in nature the wonders that are untouched by human building, to discover the architects and builders of vast and complicated structures in which insects - thousands of species - prove our self-importance wrong. The new environmental movements are already showing us how to live with and in nature, how to let our feet wander - as they are designed to do - without an auto. It is our need to get away from the closed “dwellings” into the open skies, teeming jungles and deep oceans. [From the publication]

Related Publications:
Heidegger: German idealism and ecstatic temporality / Nerijus Stasiulis. Filosofija. Sociologija 2023, t. 34, Nr. 1, p. 24-32.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87437
Updated:
2022-01-14 16:24:20
Metrics:
Views: 15
Export: