Mokslo darbai ir edukacinė veikla

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mokslo darbai ir edukacinė veikla
Contents:
Nuo rekreacinės aplinkos link kraštovaizdžio formavimo — Turistinio Lietuvos potencialo įprasminimas kraštotvarkoje — Edukologinė ir edukacinė veikla — Vietoj apibendrinimo.
Keywords:
LT
Vladas Stauskas; Menininkai. Menotyrininkai / Artists. Art critics; Architektūra / Architecture; Miestai ir miesteliai / Cities and towns; Ugdymas / Education.
Summary / Abstract:

LTProfesoriaus Vlado Stausko veikla pasklidusi plačioje architektūros problemų erdvėje. Šeštajame dešimtmetyje pradėjęs projektuotojo karjerą kaip atgijusio funkcionalizmo pasekėjas, architektas vis labiau susitelkė prie rekreacinės ir kraštovaizdžio architektūros problemų, gilinosi į regionalizmo idėjas. Nevengė V. Stauskas ir plunksnos. Reiškėsi ir kaip architektūros kritikas, architektūros populiarintojas, ir kaip mokslinių straipsnių autorius. Šiandien galime drąsiai teigti - V. Stauskas yra vienas produktyviausių ir aktyviausių architektūros mokslo specialistų. Profesorius yra parašęs daugiau nei 180 mokslinių straipsnių, išspausdintų septyniomis kalbomis, monografiją, skirtą rekreacinės architektūros klausimams1, analitinę Lietuvos rekreacinės aplinkos formavimo apžvalgą2, atskirus skyrius įvairiuose leidiniuose, 1963-2007 m. parengęs daugiau nei 100 pranešimų pasaulio kongresuose, tarptautinėse ir Lietuvos konferencijose. Pristatydami bei vertindami V. Stausko mokslinės veiklos visumą, galime teigti, kad jo darbai aprėpia ir teorinius architektūros klausimus, ir architektūros aktualijas. Jo moksliniams darbams būdingos iš praktinės veiklos kylančios teorinės įžvalgos, siekis verbalizuoti architekto patirtį, naudojant tekstą kaip koncepcijos išraiškos priemonę. Darbuojantis kraštovaizdžio ir rekreacinės architektūros projektavimo srityje, V. Stausko tekstai ir jo praktinė veikla sudaro nedalomą visumą. [Iš straipsnio, p. 50]Reikšminiai žodžiai: Vladas Stauskas; Architektai; Architektūra; Kraštotvarka; Urbanistika; Rekreacija; Mokslinė veikla; Edukacinė veikla; Vladas Stauskas; Architects; Architecture; Landscaping; Urbanism; Recreation; Scientific activity; Educational activities.

ISBN:
9789955927006
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87259
Updated:
2022-01-09 08:57:37
Metrics:
Views: 14
Export: