Röne Žemaitijoje

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Röne Žemaitijoje
In the Book:
Renavas / sudarytojai A. Butrimas, A. Miltenytė, P. Šverebas. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2001. P. 45-51
Keywords:
LT
Rönne, giminė; Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Dvarai / Manors; Genealogija. Heraldika / Genealogy. Heraldry; Bajorai. Didikai. Valdovai / Gentry. Nobles. Kings.
Summary / Abstract:

LTValstybės, kaip ir žmonės, gyvena, silpsta, miršta. Į susidariusią erdvę skverbiasi tvirtesnės šalys, pasiglemždamos silpnųjų žemes, pakeisdamos ten įsikūrusių žmonių likimą. Nebuvo išimtis ir privilegijuotasis luomas. Po įvykusių politinių pokyčių vienos giminės iškildavo, kitos prarasdavo visą turtą, trečioms reikėdavo palikti gimtąjį kraštą ir glaustis svetimose šalyse. Kilmingieji net taikiomis sąlygomis, saugodami kraujo „grynumą", neužsisklęsdavo vienoje valstybėje. O kur dar vidiniai giminės susipynimai... Dėl šių priežasčių sunku nagrinėti nobiliteto istoriją. Ne išimtis ir baronai Ronne. Autoriai, rašę apie Ronne, dažniausiai nurodo, jog tai sena giminė, paplitusi Livonijoje, Kurše, Danijoje ir Šiaurės Vokietijoje [Neues preussisches Adels-Lexicon <...>. 1839. S.382]. Kiti tyrinėtojai, kaip M. Brenšteinas bei E. H. Kneškė, pažymi konkrečią jų kilimo vietą - Bremeną [LVIA. F.1135. Ap.6. B.218. L.160; Neues <...>Adels-Lexicon. 1930. B.7. S.549]. Apie Ronne įsikūrimą ir gyvenimą Kurše išsamiai rašo Janis Baltinis šiame leidinyje. Dabar pabandysime išsiaiškinti, kaip ši giminė atvyko į Žemaitiją, koks jos likimas. [P. 45]Reikšminiai žodžiai: Rönne, giminė; Renavas; Dvarininkai; Didikai ir magnatai; Biografijos; Rönne, family.

ISBN:
9986571715
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87100
Updated:
2022-01-24 19:30:54
Metrics:
Views: 13    Downloads: 3
Export: