Europos Sąjungos asmens duomenų apsaugos teisinis reguliavimas interneto kontekste

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Europos Sąjungos asmens duomenų apsaugos teisinis reguliavimas interneto kontekste
Contents:
Įžanga — Asmens duomenų apsaugos poreikis. ES Direktyvos 95/46 teisinis pagrindas ir kontekstas — Interneto keliami asmens duomenų apsaugos pavojai — Ar direktyva taikoma internetui — Specifinės interneto keliamos asmens duomenų saugumo problemos — Išvados.
Keywords:
LT
Europos Sąjungos teisė / European Union law; Internetas / Internet; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law; Teisės ir laisvės / Rights and freedoms.
Summary / Abstract:

LT[...] Kompiuterų ir jų tinklų eksponentinis augimas buvo viena iš priežasčių, paskatinusių priimti nacionalinius asmens duomenų apsaugos įstatymus, todėl kai kurie autoriai netgi teigia, jog kompiuteriai ir yra pagrindinė asmens duomenų apsaugos taisyklių susiformavimą išprovokavusi jėga7. Šio straipsnio tikslas - pamėginti atskleisti tuos iššūkius, kuriuos ištisus šimtmečius kurtai ir puoselėtai asmens privatumo vertybei meta moderniųjų technologijų revoliucija. Šiame straipsnyje apsiribojama tomis specifinėmis interneto8 ir apskritai visos elektroninės verslo aplinkos savybėmis, kurios asmens duomenų apsaugai ir privatumo užtikrinimo režimui kelia didžiausią grėsmę ir pavojų. Kita vertus, daugiausia dėmesio bus skiriama toms ES direktyvos 95/46 9 nuostatoms, kurios yra jautriausios interneto atžvilgiu. Todėl straipsnis tam tikrais aspektais gali pasirodyti kiek fragmentiškas ir ne visai nuoseklus. Straipsnyje nebus analizuojama telekomunikacijų sektoriuje galiojanti ES direktyva 97/66/EB10 dėl asmens duomenų tvarkymo ir privatumo apsaugostelekomunikacijų sektoriuje, kurios normos detalizuoja ir papildo kai kurias bendrosios ES direktyvos 95/46/EB nuostatas. Naujoji Europos Parlamento ir Tarybos Direktyva 2002/58/EB dėl asmens duomenų tvarkymo ir privatumo apsaugos elektroninių ryšių sektoriuje11 bus nagrinėjama tik tiek, kiek jos nuostatos susijusios su internetu ir e. komercija. [Iš straipsnio, p. 227-228]Reikšminiai žodžiai: Teisė; Asmens duomenų apsauga; Teisinis reguliavimas; Įstatymai; Direktyvos; Internetas; Duomenų saugumas; Law; Protection of personal data; Legal regulation; Legislation; Directives; Internet; Data security.

ISBN:
9986567793
Subject:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86833
Updated:
2022-01-12 20:13:25
Metrics:
Views: 31
Export: