Apie Anykščius ir anykštėnus

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Apie Anykščius ir anykštėnus
Publication Data:
Vilnius : Petro ofsetas, 2016.
Pages:
267 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Arvydas Šaltenis. Laiškas prof. Antanui Tylai — Tėviškė — Iš gelmės. Anykščiai mūsų gyvenime ; Anykščių Šv. Mato bažnyčios beneficijos (XV-XIX a. pr.) ; Ukmergės pavietas ir anykštėnai 1654-1667 m. karo su Rusija metais ; Burbiškio dvaro praeitis ; Anykščių sukilėlių paminklas ; Anykščių krašto valsčių gyventojų kolektyvinės pastangos panaikinti spaudos draudimą ; Vaižganto ir jo brolio Jono Tumo byla dėl draudžiamos lietuviškos literatūros platinimo ; Gilios atkaklumo šaknys ; Kotryna Jonelytė-Repčienė ; Anykščiai 1905 metų tautiniame sukilime ; Anykštėnai Lietuvos valstybės atkūrimo darbe 1917-1918 m. ; Iš Burbiškio ir Burbiškėnų praeities — Iš vilties. "Anykščiai ir Anykščių kraštas yra Lietuvos pasididžiavimas..." ; Anykščiai istorijoje, literatūroje, atsiminimuose. Pratarmė ; Vienas Anykščių krašto amžius ; Jis ateina kasdien pas mus ; Didžiojo Anykštėno ir seiniškio Antano Baranausko 160-osios gimimo metinės ; Antano Baranausko veikloje įžiūriu vieną ir nuoseklią kryptį ; "Šiandien Lietuva primena žmogų, kuris atsigėrė stebuklingo šaltinio vandens" ; Tremtis ir tremtiniai ; Bičionių ir Pagraužių kaimų sankirtos žemdirbių laisvės kovų legenda ; Mintys apie Burbiškio partizanus ; Žaliosios rinktinės vadas Kazys Tyla ; Laidotuvės naktį ; Teliudija atvirą ir ramią atmintį — Dabar ir visada. Anykščiai mano gyvenimo kelyje ; Motinos palaiminimas ; Apdainuotasis kaimas. Daina apie Bičionių ir Burbiškio apylinkes ; Tėvynės meilės mokė pavyzdžiu ; Mano gimnazijos direktorius ; Mokytojas Juozas Karosas (1913-1944): jo blyksnis Anykščių gimnazijoje ; Iš gimnazisto dienoraščio. Antanas Vienuolis ; Mano Bičionys, tėvų šeima ir jos kelias.
Keywords:
LT
20 amžius; Anykščiai; Ukmergė; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kariuomenė / Army; Bažnyčios istorija / Church history.
Summary / Abstract:

LTIstorinės geografijos literatūroje gausu atskirų regionų istorijos darbų. Šalia to tiriama ir pati istorija regionuose. Šiame leidinyje, nors ir nenuosekliai, daugiausia dėmesio skiriama mano gimtajame krašte besiformavusiai istorijai, aiškinama, kokie įvykiai ją aktyvizavo, kas tą istoriją kūrė, kaip jos kūrėjai patys ir jų bendraamžiai suprato bei vertino savo dalyvavimą istorijos kūrime. Senesniems laikams, siekiantiems viduramžius, šiame leidinyje atstovauja Lietuvos didysis kunigaikštis Kazimieras Jogailaitis, jo sūnus Žygimantas Senasis, Anykščių Šv. Mato bažnyčia, jos beneficijos gyventojai, kunigai, pirmųjų religinių liturginių bibliotekėlių kūrėjai, religinio gyvenimo puoselėtojai. Taip pat - XVII amžiaus vidurio karų išvarginta, bet nepalūžusi ir savo kraštą ginti pasiryžusi šio krašto ir viso Ukmergės pavieto bajorija, savo darbais įsirašiusi į istoriją. XIX amžiaus istoriją kūrė Stanislovo ir Liudvikos Didžiulių sutelkti knygnešiai, daraktoriai ar šiaip šviesesni, nenorintys likti tamsoje, į kurią stūmė Rusijos valdžia, žemdirbiai šviesuoliai. Vasario 16-osios aktu atkurtą Lietuvą gynė Lietuvos kariuomenė, o okupacijos metais ją atkurti ryžosi Birželio sukilimo savanoriai ir daugybė Lietuvos partizanų, pakilusių prieš sovietinę okupaciją, žuvusių, konclageriuose, kalėjusių, sugrįžusių ir Lietuvos nepriklausomybę kartu su visais atkūrusių. Mano atminties atspirtis buvo Bičionių kaimas, prie vieškelio prigludusi Tėviškė ir Tėvų auginama gausi šeima, kurioje taip gera buvo augti, dirbti, mokytis. Prie mūsų lauko net 10 kaimynų. Kiekvienas iš jų - su savo buvusia ir tęsiama istorija. [...]. [Iš straipsnio, p. 8]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos istorija; Anykščiai; Katalikų bažnyčios; Prisiminimai; Istoriniai tyrimai; The Lithuanian history; Anykščiai; Catholic churches; Memoires; Historical researches.

ISBN:
9786094205088
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86762
Updated:
2020-12-09 19:01:46
Metrics:
Views: 40
Export: