Literatūros institucijos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Literatūros institucijos
In the Book:
Keywords:
LT
Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Politinė ideologija / Political ideology; Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LT[...] Literatūros lauko institucijos apima literatūros "gamybą" ir platinimą (redakcijos, leidyklos, spaustuvės, knygynai), sklaidą (literatūros kritika, literatūros mokslas, literatūros pamokos, paskaitos, teatras, radijas, televizija, filmai, spauda, bibliotekos), ideologinį ir estetinį literatūros vertinimą, kanono kūrimą ir palaikymą. Procese dalyvauja ir vykdančiosios institucijos (politinės, švietimo įstaigos, literatūros tyrimų institutai), įvairios visuomeninės organizacijos, prisidedančios prie literatūros sklaidos ir rašytojų darbo rėmimo (fondai, skaitytojų klubai, rašytojų namai ir pan.).Taigi institucijos svarbios bet kurios politinės santvarkos ar epochos literatūrai, tačiau sovietmečiu jos buvo dar labiau sureikšmintos ir politizuotos. Beveik bet kokia organizacija, įstaiga turėjo ir pirminį partinį komitetą, kiekvieną įstaigą, organizaciją "kuravo" ir paskirtas KGB darbuotojas. Rašytojo statusą daugiausia patvirtindavo priklausymas Rašytojų sąjungai (ne sąjungos narys privalėjo kur nors dirbti); tik vienas kitas pripažintas rašytojas galėjo gyventi iš gaunamų honorarų. Sovietmečio Lietuvoje neoficialus literatūrinis gyvenimas anapus institucijų nebuvo itin reikšmingas, pogrindis literatūrai didelio poveiko nedarė, nors asmeniniai lauko dalyvių santykiai ir buvo labai svarbūs. [...]. [Iš straipsnio, p. 97-98]Reikšminiai žodžiai: Literatūra; Sovietmečio literatūra; Sovietmetis; Literatūros institucijos; Politinės institucijos; Ideologija; Rašytojai; Rašytojų sąjunga; Literatūrinis gyvenimas; Kultūra; Lithuanian literature; Soviet literature; Soviet period; Literary institutions; Political institutions; Ideology; Writers; Writers' Union; Literary life; Culture.

ISBN:
9786094252464
Related Publications:
Trukdyti tylai: tremties ir politinio įkalinimo vaizdavimas lietuvių prozoje 1956-1986 m / Gretė Binkauskaitė. Genocidas ir rezistencija. 2021, 2 (50), p. 154-182.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86619
Updated:
2022-01-16 19:29:22
Metrics:
Views: 27
Export: