Lietuva po Seimo rinkimų 2008

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuva po Seimo rinkimų 2008
Editors:
Jankauskas, Algimantas, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2009.
Pages:
245 p
Notes:
Bibliografija prie straipsnių.
Contents:
Pratarmė — I. Seimo rinkimai 2008: partinės demokratijos perspektyvos Lietuvoje. Vertybių kova Lietuvos politikoje: dėl ko ir su kuo kovojama? / Ainė Ramonaitė ; Lietuviškasis parlamentarizmas ir Seimo rinkimų pralaimėtojai / Alvidas Lukošaitis ; Partijų institucionalizacija Lietuvoje: ketverių Seimo rinkimų rezultatų statistinė analizė / Mindaugas Kluonis — II. Seimo rinkimai 2008: rinkimų kampanijos ir rinkėjo portretas. Virtuali rinkimų propaganda: sėkmingi ryšio su rinkėjais pavyzdžiai / Liutauras Ulevičius ; Lietuvos rinkėjo socialinis-demografinis ir vertybinis portretas / Romas Mačiūnas ; Kodėl lietuviai vis dar balsuoja? / Ieva Petronytė — Priedai. Projekto "Piliečių pasirinkimas 2008" rezultatai — Apie autorius.
Keywords:
LT
Komunikacija / Communication; Parlamentas. Seimas / Parliament; Politika / Politics; Politinės partijos / Political parties; Reklama / Advertising; Rinkimai ir balsavimas / Electoral procedure and voting.
Summary / Abstract:

LTSkaitytojui pristatomame mokslinių straipsnių rinkinyje analizuojami Seimo 2008 metų rinkimų rezultatai, jų įtaka Lietuvos partinės sistemos ir demokratijos įtvirtinimo perspektyvai. Džiugu, kad tai jau trečias tokio tipo leidinys ("Lietuva po Seimo rinkimų 2000", 2001; "Lietuva po Seimo rinkimų 2004", 2005), kuriame Lietuvos visuomenei žinomi politologai ir jauni mokslininkai pristato naujausius tyrimų rezultatus. Ar Lietuvos politikoje tebevyksta vertybių kova? Koks yra tradicinių partijų vertybinis profilis ir koks politikos naujokės - Tautos prisikėlimo partijos - ideologinis profilis? Kas tikrieji rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai? Kodėl Lietuvos piliečiai vis dar balsuoja? Tai keletas svarbių klausimų, į kuriuos atsakymų ieško šio leidinio autoriai. Viena iš išvadų yra ta, kad, nors per kiekvienus rinkimus atsiranda naujų politinių jėgų, Lietuvos partijų vertybiniai skirtumai išlieka gana ryškūs (A. Ramonaitė). Kita vertus, Lietuva eilinį kartą neišvengė primityvaus populizmo ir jo "antipolitiškumo" apraiškų - abstraktaus politinių vertybių interpretavimo, nepateikiant konkrečių programų ar projektų (A. Lukošaitis). Skaitytoją turėtų sudominti partijų regioninės institucionalizacijos analizė, kuri suteikia galimybę matyti rinkėjų pasidalijimą ir judėjimą (M. Kluonis). Viena iš šių rinkimų naujovių buvo virtualios propagandos technologijų naudojimas ryšiams su rinkėjais palaikyti (L. Ulevičius). Koks gi tas šiuolaikinės Lietuvos rinkėjas ir kodėl jis vis dar balsuoja? Atsakymus į šiuos klausimus skaitytojas ras R. Mačiūno ir I. Petronytės tekstuose. Ši mokslinių straipsnių rinktinė parengta 2008 m. lapkričio 14 d. vykusios tradicinės, jau 15-osios Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) ir Lietuvos politologų asociacijos (LPA) metinės konferencijos pranešimų pagrindu. [...]. [Iš PratReikšminiai žodžiai: Politika; Seimas; Parlamentarizmas; Rinkimai; Politinės partijos; Politikai; Rinkėjai; Kampanijos; Komunikacija; Reklama; Propaganda; Agitacija; Analizė; Lithuania; Politics; Seimas; Parliamentarism; Political parties; Politicians; Electorate; Campaigns; Communication; Agitation; Analysis.

ISBN:
9789955333920
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86525
Updated:
2022-01-28 14:55:23
Metrics:
Views: 46
Export: