Wizytacja Adama Kazimierza Czartoryskiego szkół Wołyńskich i Ukraińskich i jej znaczenie dla Komisji Edukacji Narodowej

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Wizytacja Adama Kazimierza Czartoryskiego szkół Wołyńskich i Ukraińskich i jej znaczenie dla Komisji Edukacji Narodowej
Alternative Title:
Adomo Kazimiero Čartoriskio atliktos Voluinės ir Ukrainos mokyklų vizitacijos reikšmė Tautinei edukacinei komisijai
Authors:
In the Book:
Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė : luomas, pašaukimas, užsiėmimas / sudarytoja Ramunė Šmigelskytė-Stukienė. Vilnius: Lietuvos istorijos institutas, 2019. P. 157-176. (XVIII amžiaus studijos; 5)
Keywords:
LT
Adomas Kazimieras Čartoriskis (Adam Kazimierz Czartoryski); Ukraina (Ukraine); Lietuva (Lithuania); Mokslas / Science; Mokslo šaltiniai / Sources of science.
Summary / Abstract:

LTPodolės žemių generalinis seniūnas kunigaikštis Adomas Kazimieras Čartoriskis (1734-1813) buvo vienas iš aštuonių Tautinės edukacinės komisijos narių, Abiejų Tautų Respublikos seimo išrinktų į šią komisiją 1773 m. Straipsnyje bendrais bruožais pristatoma A. K. Čartoriskio biografija, išryškinant jo patirtį ir nuopelnus švietimo srityje. Pagrindinis tyrimo tikslas yra atskleisti 1780 m. A. K. Čartoriskio atliktos Ukrainos ir Podolės žemių departamento, iš kitų edukacinės sistemos administracinių vienetų išsiskyrusio tiek teritorijos dydžiu, tiek ir ugdymo įstaigų skaičiumi, mokyklų patikrinimo rezultatus bei aptarti šios vizitacijos reikšmę tolesnei Tautinės edukacinės komisijos veiklai. Atlikus patikrinimą A. K. Čartoriskio parengta ataskaita - povizitacinis raportas - buvo priimtas kaip pavyzdinis, o jame išskirti pagrindiniai punktai buvo įtraukti į 1783 m. Tautinės edukacinės komisijos parengtus „Nuostatus, skirtus akademiniam luomui ir mokykloms Respublikos kraštuose“.Reikšminiai žodžiai: Adomas Kazimieras Čartoriskis; Tautinė edukacinė komisija; Vizitacijos; Adam Kazimierz Czartoryski; National educational commission  ; Visitations.

ISBN:
9786098183641
ISSN:
2351-6968
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86369
Updated:
2022-01-16 14:27:34
Metrics:
Views: 13
Export: