Tarptautinių santykių teorija ir etika: nuo vertybinio neutralumo prie atsakomybės etikos?

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tarptautinių santykių teorija ir etika: nuo vertybinio neutralumo prie atsakomybės etikos?
Alternative Title:
International relations theory and ethics: from normative neutrality to the ethics of responsibility?
Keywords:
LT
Emanuelis Levinas (Emmanuel Levinas); Mišelis Fuko (Michel Foucault); Žakas Derida (Jacques Derrida); Etika / Ethics; Filosofija / Philosophy; Postmodernizmas / Postmodernism; Tarptautiniai santykiai / International relations.
Summary / Abstract:

LTKasdieniniame gyvenime moraliniai vertinimai persmelkia visas mus supančio pasaulio sritis, tarp - tarptautinius santykius. Mes skirstome karus į teisingus ir neteisingus, smerkiame ar teisiname terorizmą, įrodinėjame, kad žmogaus teisės yra svarbiau už valstybės suverenitetą (arba priešingai), piktinamės genocido pasireiškimais Ruandoje ir Jugoslavijoje, ir t. t. Be to, mes ne tik pripažįstame bendrų moralinių problemų egzistavimą, bet ir tikime, kad galimi racionalūs argumentai, pagrindžiantys visiems priimtinus jų vertinimo ir sprendimo būdus. Nieko nestebina tai, kad įvairių valstybių gyventojų moraliniai vertinimai nedaug skiriasi: manoma kad taika geriau už karą, terorizmas yra blogis, genocidas - smerktinas. Galima teigti, kad kasdieniniame žmonių gyvenime egzistuoja neabejotinas ryšys tarp etikos ir tarptautinių santykių. Visiškai kitokia situacija yra tarptautinių santykių teorijoje - ji sąmoningai atsiriboja nuo etinių problemų. Tai paaiškinama tarptautinių santykių teorijos sąsajomis su pozityvizmo filosofija. Pozityvizmui būdingas faktų ir vertybių atskirimas tarptautinių santykių analizėje virto reikalavimu aiškinti pasaulio politikos įvykius tokiais dėsniais, kurie pagrindžiami stebimais faktais. Su šia nuostata yra susijęs skeptinis požiūris į vertybinius teiginius; jie laikomi subjektyviais, reliatyviais, empiriškai nepagrindžiamais. [Iš straipsnio, p. 62]Reikšminiai žodžiai: Atsakomybė; Derrida; Emanuelis Levinas (Emmanuel Levinas); Etika; Foucault; Kitas; Konstruktyvizmas; Emanuelis Levinas (Emmanuel Levinas); Postmoderni etika; Postmoderni politika; Postmodernizmas; Pozityvizmas; Socialinis konstruktyvizmas; Tarptautiniai santykiai; Constructivism; Derrida; Ethics; Foucault; International relationship; Levin; Other; Positivism; Postmodern ethics; Postmodern politics; Postmodernism; Responsibility; Social constructionism.

ENQuestions of ethical thought and behaviour play an important role in the agenda of global politics. The traditional (the Realist / neo-Realist) power politics approach has reduced ethics to the narrow utilitarianism. The paper is an attempt to illustrate that, contrary to a widespread opinion, postmodernist scholars of international relations take seriously an inquiry into the ethics. [From the publication]

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85707
Updated:
2021-02-02 19:05:13
Metrics:
Views: 13
Export: