Vietos savivaldos institucijų teisinės bazės raida

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Vietos savivaldos institucijų teisinės bazės raida
In the Book:
Savivaldos institucijų socialinis politinis veiksmingumas / atsakingasis redaktorius Stasys Puškorius. Vilnius: Mykolo Romerio universiteto Leidybos centras, 2006. P. 87-96
Keywords:
LT
Birštonas; Radviliškis; Šiauliai. Šiaulių kraštas (Šiauliai region); Lietuva (Lithuania); Administravimas. Valstybės tarnyba / Administration. Public service; Valdymas / Management.
Summary / Abstract:

LTVietos savivaldos teisinės aplinkos plėtros analizė leidžia teigti, kad nors per 15 nepriklausomybės metų priimta daugybė įstatymų ir kitų poįstatyminių teisės aktų, nustatančių savivaldybių kompetenciją atitinkamose veiklos srityse, įvairaus pobūdžio problemų išvengti nepavyksta. Kaip rodo atliktas tyrimas, daugiausia teisės aktų, kurie kelia problemų savivaldybių veiklai, nurodė Vilniaus ir Šiaulių miestų savivaldybės – atitinkamai 31 ir 30. Mažiausiai problemų įgyvendindamas teisės aktus patiria Radviliškio rajono ir Birštono miesto savivaldybės – 1 ir 2. Dauguma savivaldybių nurodė nuo 4 iki 10 teisės aktų, kuriuos įgyvendindamos susiduria su tam tikromis problemomis ir kuriuos reikėtų artimiausiu metu koreguoti. Manytina, kad kuriant ir tobulinant jau galiojančias su vietos savivalda susijusias teisės normas, daugiau reikėtų vadovautis moksliniais tyrimais bei ekonominiais paskaičiavimais, vengti emocijų ir asmeninės įtakingų politikų nuomonės. Reikia pasakyti, kad bet kokio pobūdžio problemų vietos savivaldos srityje sprendimas yra tiesiogiai ir netiesiogiai susijęs su savivaldos teisiniu reglamentavimu. [Iš teksto, p. 95-96]Reikšminiai žodžiai: Vietos savivaldos institucijos; Vadyba; Savivalda; Institutions of local government; State; Management.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85614
Updated:
2022-01-09 19:48:46
Metrics:
Views: 20
Export: