Josifo Brodskio ryšiai su Lietuva

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Josifo Brodskio ryšiai su Lietuva
Editors:
Katilius, Ramūnas, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : R. Paknio leidykla, 2013.
Pages:
446 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Josif Brodskij. Lietuviškasis divertismentas — Ramūnas Katilius. Josifas Brodskis — Atsiminimai, laiškai, dienoraščių ištraukos. Pranas Morkus. Žodis "imperija" ; Liudmila Sergejeva. Josifas Brodskis ir Andrejus Sergejevas ; Ina Ona Vapšinskaitė. Susitikimai su Josifu Brodskiu ; Audronis Katilius. Kas man buvo bendravimas su Brodskiu ; Vladimiras Tarasovas. Keli fragmentai ; Faith Wigzell. Dainavimas su muzika? ; Elisabeth Robson-Elliot. Atsiminimai apie Brodskį ir Lietuvą ; Samuel c. Ramer. Josifą Brodskį prisimenant ; Natalija Woroszylska. Josifas Brodskis ir Wiktoras Woroszylskis. Trys susitikimai ; Wiktor Woroszylski. Trys nuotraukos ; Michail Milčik. Brodskis gimtajame Leningrade ; Tomas Venclova. Apie paskutiniuosius tris Josifo Brodskio mėnesius Tarybų Sąjungoje ; Denis Achapkin. "Architektas Koškinas" ir Vilnius ; Jakov Kloc. Tomo Venclovos laiškai Josifui Brodskiui ; Diana Abajeva-Myers. Pokalbiai su dangaus gyventoju ; Kama Ginkas, Genrietta Janovskaja. Keletas poezijos ir gyvenimo rimų ; Michail Petrov. Josifo Brodskio laidotuvės Niujorke ; Tomas Venclova. Paribio erdvėje — Apie autorius — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
20 amžius; Josifas Brodskis (Иосиф Александрович Бродский); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Epistoliarinė literatūra / Epistolary literature.
Other Editions:
Иосиф Бродский и Литва : воспоминания и размышления / составил Рамунас Катилюс. Санкт-Петербург : журнал "Звезда", 2015. 486 p
Summary / Abstract:

LTŠi knyga - apie Josifą Brodskį (Иосиф Бродский), Nobelio literatūros premijos laureatą, vieną žymiausių XX a. II p. poetų. Netrukus bus jau pusšimtis metų nuo tos atmintinos 1966-ųjų rugpjūčio dienos, kai būsimų draugų - tuomet dar nepažįstamų - pakviestas į Vilnių atvyko ir pas juos apsistojo jaunas, bet jau porą metų sovietiniuose kalėjimuose ir tremtyje Šiaurėje, Archangelsko srityje, praleidęs leningradiškis poetas Josifas Brodskis. O persekiojo ir trėmė jį sovietų valdžia, nerasdama būdų, kaip sustabdyti jo eilių plitimą, ypač tarp jaunimo. Jau tą pačią popietę savo naujųjų draugų Katilių bute Liejyklos gatvėje Josifas skaitė eiles - parašytas Šiaurėje ir jau grįžus iš tremties. Skaitymas tęsėsi ir kitais vakarais. Josifas susidraugavo dar su keletu vilniečių - Tomu Venclova, Pranu Morkumi, Juozu Tumeliu, Ina Vapšinskaite. Paskui Brodskis dar ne kartą lankėsi Lietuvoje - iki pat priverstinės emigracijos 1972-aisiais. Šie įvykiai šiandien galėtų atrodyti asmeniniai, jeigu būtų apsiriboję kelių ar keliolikos draugų bendravimu. Tačiau apie poeto ryšius su Lietuva šiandien kalbame ir rašome dėl to, kad Brodskiui tai buvo šalis, į kurią malonu atvažiuoti ne vien kaip turistui. Didžiuliame anksti mirusio poeto literatūriniame palikime Lietuvos tema - rimta, plati ir gili. [...]. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Josifas Brodskis; Atsiminimai; Laiškai; Dienoraščiai; Biografija; Joseph Brodsky; Memoirs; Letters; Diaries; Biography.

ISBN:
9789955736455; 9785743902323
Related Publications:
Rusų kilmės Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių iš Lietuvos ryšiai su rusų diaspora JAV: individualios patirtys / Andrius Marcinkevičius. Oikos: lietuvių migracijos ir diasporos studijos. 2020, 30, p. 61-81.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85356
Updated:
2020-10-30 17:11:06
Metrics:
Views: 31
Export: