Tradicinių vietovių, gatvių pavadinimų ir kitų topografinių įrašų vartojimas mažumos kalba

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tradicinių vietovių, gatvių pavadinimų ir kitų topografinių įrašų vartojimas mažumos kalba
Keywords:
LT
Socialinės kultūrinės grupės / Sociocultural groups; Tarptautinė teisė / International law; Žmogaus teisės / Human rights.
Summary / Abstract:

LTKalba yra vienas iš tautinę mažumą identifikuojančių kriterijų, todėl kalbos puoselėjimas bei jos vartojimo užtikrinimas sudaro sąlygas tautinėms mažumoms priklausantiems asmenims puoselėti bei išlaikyti savo tapatumą. Nors teisė vartoti mažumos kalbą yra laikoma tradicine tautinėms mažumoms priklausančių asmenų teise, šią teisę sudaro atskiri elementai - tiksliau, atskiros kalbos vartojimo sritys. Viena iš tokių sričių - vietovardžių, gatvių pavadinimų ir kitų topografinių įrašų vartojimas. Nors kai kurios tautinėms mažumoms priklausančių asmenų kalbinės garantijos kyla iš tarptautinės žmogaus teisių teisės ir turi šioje srityje suformuotus principinius pagrindus (pavyzdžiui, teisė vartoti vardą ir pavardę mažumos kalba kyla iš bendrosios žmogaus teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą), vietovardžių, gatvių pavadinimų ir kitų topografinių įrašų vartojimas mažumos kalba neturi suformuotų plačių kilmės pagrindų tarptautinėje žmogaus teisių teisėje, t. y. vietovardžių, gatvių pavadinimų ir kitų topografinių įrašų vartojimas yra sietinas tiesiogiai su mažumų apsaugos sistema. Šia studija yra siekiama išnagrinėti vietovardžių, gatvių pavadinimų ir kitų topografinių įrašų vartojimo mažumos kalba standartus tarptautinėje teisėje bei įvertinti Lietuvos Respublikos praktiką šiuo klausimu. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Tautinių mažumų kalbos; Žmogaus teisės; National minorities languages; Human rights.

ISBN:
9789955195498
Subject:
Related Publications:
Sovereignty and political belonging in post-Soviet Lithuania: ethnicity, migration, and historical justice / Neringa Klumbytė and Kristina Šliavaitė. Journal of Baltic studies. 2021, vol. 52, no. 3, p. 437-454.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85298
Updated:
2023-09-01 17:59:59
Metrics:
Views: 14    Downloads: 2
Export: