Motiejus Valančius (1801-1875)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Motiejus Valančius (1801-1875)
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija : XIX amžius / sudarytojas ir vyriausiasis redaktorius Juozas Girdzijauskas. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2001. P. 726-739
Keywords:
LT
19 amžius; Motiejus Valančius; Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Proza / Prose; Religinė literatūra / Spiritual literature.
Summary / Abstract:

LTM. Valančius yra dominuojanti XIX a. vidurio Lietuvos istorijos figūra, ir jo literatūrinis darbas negali būti suprastas ir įvertintas be ryšio su viešo reiškimosi visuma, religine, politine, švietėjiška veikla, kuri esmingai palietė Lietuvos visuomenės sąmoningumo turinį ir linkmę.1 Valančius yra esminė grandis lietuvių prozos tapsme, jos žanrų ir retorikos sklaidoje, negausūs eiliavimai yra visiškame jo literatūrinio universumo pakraštyje, nors jo poveikis žymiai vėlesnio laiko lietuvių literatūrai netikėtai ir paradoksaliai persimeta į poezijos sritį. [...]. [Iš straipsnio, p. 726]Reikšminiai žodžiai: Literatūra; Motiejus Valančius; Biografijos; Darbai; Kūryba; Proza; Didaktinė proza; Hagiografinė proza; Religinė politinė publicistika; Lithuanian literature; Motiejus Valančius; Biographies; Creation; Prose; Didactic prose; Hagiographic prose; Religious political publicistic.

ISBN:
9986513693
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85075
Updated:
2022-01-18 12:18:47
Metrics:
Views: 22
Export: