Literatūros žanrai ir jų kūrėjai. Drama

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Literatūros žanrai ir jų kūrėjai. Drama
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija : XIX amžius / sudarytojas ir vyriausiasis redaktorius Juozas Girdzijauskas. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2001. P. 565-581
Contents:
Aleksandras Fromas-Gužutis — Vilkutaitis-Keturakis — Žemaitė — Dvi Moterys — Gabrielė Petkevičaitė-Bitė — Konstantinas Jasiukaitis — Bronius Laucevičius-Vargšas — Vaižgantas — Petras Pundzevičius-Petliukas — Jurgis Smalstys-Smolskis — Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis — Marcelinas Šikšnys-Šiaulėniškis.
Keywords:
LT
Dramaturgija / Dramaturgy; Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LTKadangi XIX amžiuje dar neatsirado lietuvių rašytojų, kurių kūryboje nusvertų dramaturgija, o tie autoriai, kurie rašė ir dramas, labiau pasižymėjo kaip prozininkai, todėl jie monografiškai aprašyti kitose šios knygos dalyse. Ten kartu aptariami ir jų dramos kūriniai. Tačiau dėl to lieka nenušviestas lietuvių dramaturgijos formavimosi procesas. Tą spragą kaip tik turėtų užpildyti šis skyrius, kuriame kalbama apie aituose skyriuose aprašytus autorius, bet išryškinama tik jų draminė kūryba ir jos vieta lietuvių dramaturgijos formavimosi kelyje. Monografiniai skyreliai apie atskirus prozininkus ir šis apžvalginis skyrius apie dramą rašyti skirtingų autorių, kurie remiasi tais pačiais faktais, kalba apie tuos pačius dalykus, bet vertina juos turėdami skirtingus tikslus ir atsižvelgdami į skirtingus kontekstus. Todėl kai kas čia lieka ne visai suderinta. Nežiūrint to, autorių tekstai nekeičiami, nekontaminuojami, paliekami su visais pasikartojimais ir kai kur kiek skirtingomis interpretacijomis. [Iš teksto, p. 565]Reikšminiai žodžiai: Literatūra; Drama; Lietuvių dramaturgija; Dramaturgai; Lithuanian literature; Drama; Lithuanian dramaturgy; Dramatists.

ISBN:
9986513693
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85046
Updated:
2022-01-27 18:27:57
Metrics:
Views: 32
Export: