Didžiojo altoriaus antepedijus

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Didžiojo altoriaus antepedijus
In the Book:
Tytuvėnų Bernardinų bažnyčia ir vienuolynas / sudarė Dalia Klajumienė. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2004. P. 303-312
Keywords:
LT
Tytuvėnai; Lietuva (Lithuania); Kultūros paveldas / Cultural heritage; Religinis menas / Religious art; Vienuolijos / Monasteries.
Summary / Abstract:

LTPrabangus metalinis, kalstytais ornamentais ir Šventųjų figūromis puoštas antepedijus yra vienas Vertingiausių dailės paminklų Tytuvėnų bažnyčioje. Jis sudarytas iš keleto žalvario plokščių ir buvo skirtas didžiojo altoriaus mensos priekinei daliai papuošti1 . Centrinėje dirbinio dalyje sujungtos penkios plokštės su iškalstytais reljefiniais Nekaltojo Prasidėjimo Švč. Mergelės Marijos (centre), keturių pranciškonų šventųjų ir šv. Dominyko atvaizdais. Aplinkui šias plokštes pritvirtintos apvadinės to paties metalo juostos su ornamentiniu dekoru, sudarytu iš gėlių žiedų ir šakelių, susipynusių juostų, bei angelų figūrėlių ir galvučių. Viršutinė ornamento juosta platesnė, sudaro tarsi kutais puošto baldakimo pakraščio įvaizdj. Dekoro elementai, ir ypač figūros, - linijinio, primityvoko piešinio, kalstytos žemu reljefu, liudijančiu ne itin aukštą profesinį provincijos auksakalio pasirengimą. Tačiau dirbinys dekoratyvus ir puošnus - smulkaus, susipynusiu ornamento juostos kontrastuoja su lygiu plokščių paviršiumi, kuriame išryškėja šventųjų ir Švč. Mergelės Marijos figūros. [Iš straipsnio, p. 303]Reikšminiai žodžiai: Tytuvėnai; Bernardinų vienuolija; Vienuolyno ansamblis; Meno vertybės; Kultūros paveldas; Altoriai; Tytuvėnai; Bernardine order; Monasterial complex; Art valuables; Cultural heritage; Altars.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/84877
Updated:
2022-01-29 18:10:02
Metrics:
Views: 19    Downloads: 4
Export: