Portretai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Portretai
In the Book:
Tytuvėnų Bernardinų bažnyčia ir vienuolynas / sudarė Dalia Klajumienė. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2004. P. 209-217
Keywords:
LT
19 amžius; Tytuvėnai; Lietuva (Lithuania); Ikonografija / Iconography; Kultūros paveldas / Cultural heritage; Vienuolijos / Monasteries.
Summary / Abstract:

LTVienuolynuose, panašiai, kaip ir didikų rūmuose, būdavo įprasta rinkti portretų galerijas. Kai kurie vienuolynai surinkdavo ypač įspūdingus įvairių dvasininkų ir pasauliečių portretų rinkinius. Paprastai stengtasi vienuolyne saugoti vienuolijos provincijolų, vyresniųjų ir geradarių portretus. Atrodo, Tytuvėnuose gilesnės tradicijos kaupti portretus nebuvo, tačiau šio reiškinio atšvaitų vis dėlto pastebima. Kiek galima spręsti iš išlikusių portretų ir žinučių apie buvusius - portretai čia surinkti arba užsakyti įvairiu laikotarpiu, įvairių asmenų. Tad kokie gi portretai minimi Tytuvėnuose? Anksčiausiai ir plačiausiai apie esamus bernardinų vienuolyne portretus informuoja 1827 m. vizitacijos aprašymas. Tuo metu iš viso jau paminėta 17 portretų - 5 popiežių ir 12 geradarių. Popiežių portretai, visi 5 išlikę iki šiol, minimi (1855 ir 1864 m.) kaboję bažnyčios chore, vėliau (minima 1873 m.) perkelti į koridorių, vedantį iš zakristijos į bažnyčią. Iš XIX a. pirmojoje pusėje vienuolyne buvusių 12 geradarių portretų dabar išlikę tik 8. Minimi trys fundatoriaus Andriejaus Valavičiaus portretai. Vienas buvo prieangyje (super portos), kiti vienuolyno refektoriuje ir bažnyčioje. Šiandien žinomi visi trys išlikę A. Valavičiaus portretai. Kadaise vienuolyne minimi du Jeronimo Valavičiaus portretai taip pat išliko. XIX a. viduryje Tytuvėnuose buvo du Simono Goniprovskio portretai, tačiau šiandien tebėra tik vienas. Dar XIX a. pirmojoje pusėje minėtas Andriejaus Gaiževskio atvaizdas mūsų dienų nepasiekė. Todėl galima spėti, kad iš XIX a. pirmojoje pusėje buvusių 12 portretų neišliko arba saugojimo vieta nežinoma po vieną Simono Goniprovskio ir Andriejaus Gaiževskio, taip pat 2 nežinomų asmenų portretai. [Iš teksto, p. 209]Reikšminiai žodžiai: Tytuvėnai; Bernardinų vienuolija; Vienuolyno ansamblis; Meno vertybės; Kultūros paveldas; Ikonografija; Tytuvėnai; Bernardine order; Monasterial complex; Art valuables; Cultural heritage; Iconography.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/84873
Updated:
2022-01-29 18:11:48
Metrics:
Views: 18
Export: