Paveikslas "Šv. Pranciškaus genealoginis medis"

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Paveikslas "Šv. Pranciškaus genealoginis medis"
In the Book:
Tytuvėnų Bernardinų bažnyčia ir vienuolynas / sudarė Dalia Klajumienė. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2004. P. 197-204
Keywords:
LT
18 amžius; Tytuvėnai; Lietuva (Lithuania); Ikonografija / Iconography; Kultūros paveldas / Cultural heritage; Vienuolijos / Monasteries.
Summary / Abstract:

LTVienas išskirtiniausių Tytuvėnų bažnyčioje esančių paveikslų yra „Šv. Pranciškaus genealoginis medis" (nežinomas autorius, drobė, aliejus, 229 x 136), datuojamas XVIII a. pirmąja puse. Šiame paveiksle vaizduojamas Mažesniųjų brolių ordino įkūrėjas, kurio pavyzdžiu sekantys broliai Pranciškonai mylėjo Kristų, laikėsi neturto, nuolankumo, klusnumo, buvo atsidavę maldai bei darbui. Sekdami šv. Pranciškumi, jie stengėsi gyventi kaip Kristus, vienijosi su Kristumi. Tad galime pagrįstai teigti, kad paveikslas į Tytuvėnų vienuolyno bažnyčią pateko neatsitiktinai, o yra sukurtas kaip sudėtinė pranciškonų observantų ordino pamaldumo dalis ir glaudžiai siejasi ne tik su Tytuvėnų bažnyčia, bet ir su visa pranciškonų observantų ordino meilės Kristui dvasia. Šiuo paveikslu Tytuvėnų bernardinai greičiausiai norėjo pabrėžti šv. Pranciškaus gimines reikšmę, kadangi iš jos kilo žmogus, visapusiškai susitapatinęs su Kristumi bei gavęs Dievo kančios ženklus, taip pat išreikšti pagarbą pačiam ordino įkūrėjui. [Iš straipsnio, p. 197]Reikšminiai žodžiai: Tytuvėnai; Bernardinų vienuolija; Vienuolyno ansamblis; Meno vertybės; Kultūros paveldas; Ikonografija; Tytuvėnai; Bernardine order; Monasterial complex; Art valuables; Cultural heritage; Iconography.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/84872
Updated:
2022-01-29 18:12:30
Metrics:
Views: 24
Export: