Mato Pretorijaus rankraščio "Prūsijos įdomybės" aštuntosios ir devintosios knygų kopijų patikimumo tyrimas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
  • Lietuvių kalba / Lithuanian
  • Vokiečių kalba / German
Title:
Mato Pretorijaus rankraščio "Prūsijos įdomybės" aštuntosios ir devintosios knygų kopijų patikimumo tyrimas
In the Book:
Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla. T. 5 / Matas Pretorijus. Vilnius: Lietuvos istorijos institutas, 2019. P. 50-60, 61-72
Keywords:
LT
Matas Pretorijus. Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla; 17 amžius; 18 amžius; 21 amžius; Lietuva (Lithuania); Mokslo šaltiniai / Sources of science; Rankraščiai / Manuscripts.
Summary / Abstract:

LTMato Pretorijaus rankraštį "Prūsijos įdomybės" sudaro aštuoniolika knygų, iš jų šiuo metu paskelbta maždaug pusė: paties M. Pretorijaus parašyta viso kūrinio Santrauka (viso rankraščio turinys: knygų, skyrių ir poskyrių pavadinimai) ir I-VII knygų tekstai. Šiuo metu yra žinomi trys M. Pretorijaus kūrinio rankraščiai turinio požiūriu nevienodos apimties. Pirmasis - pačiam M. Pretorijui prižiūrint perrašytas švarraštis, kurį vadiname sutartiniu MSA trumpiniu, apima Santrauką ir I-VII knygas. MSA rankraštis, saugomas VUB Rankraščių skyriuje, yra tik pirmoji viso kūrinio dalis, kurią pavyko buvusio Mokslo muziejaus direktoriui Vincui Žilėnui 1982 m. įsigyti iš anoniminio pardavėjo. Šie 1-4 tomai - paskelbti iš MSA - pagrindinio ir patikimiausio Prūsijos įdomybių rankraščio. Pagal rašyseną rankraštis perrašytas dviejų asmenų, esama ir trečiojo asmens įrašų, pataisymų, įrašytų sakinių. Galimas daiktas, kad tai padarė pats M. Pretorijus. Ar išliko ir kur yra antroji šio rankraščio dalis (VIII-XVIII kn.), iki šiol nežinoma. O antroji švarraščio dalis tikrai buvo, nes XVIII a. pabaigoje ją turėjo kopijuotojas. Kyla klausimas, ar yra pagrindo manyti, kad galima skelbti 5, 6 ir 7 tomus (VIII-XVIII kn.) ir kad pateiksime patikimą M. Pretorijaus kūrinio tekstą? [...]. [Iš straipsnio, p. 50-51]Reikšminiai žodžiai: Kopija (nuorašas); Literatūra, vokiečių k.; Matas Pretorijus; Patikimumas; Prūsija; Prūsų valstybė; Publikacija; Rankraštis; Šaltinis; „Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla“; Copy (transcript); Lithuanian literature, German; Manuscript; Matthaeus Praetorius; Prussia; Prussian state; Publication; Reliability; Source; „Deliciae Prussicae, oder Preussische Schaubuehne“.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/84572
Updated:
2023-04-13 14:24:04
Metrics:
Views: 26    Downloads: 6
Export: