Ugnis lietuvių pasaulėjautoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ugnis lietuvių pasaulėjautoje
Publication Data:
Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006.
Pages:
157 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Įvadas — Ugnies genezė mituose — Ugnies įasmeninimas ir jos deivės vardas —U gnies įžiebimo būdai — Ugniakuras, arba namų židinys — Patalpų apšvietimas — Aukos ugniai ir jos deivei — Ugnies maitinimas — Patalo klojimas namų židinio deivei Gabijai ir jos globojimas — Židinio ugnies užteršimas ir atnaujinimas — Nuolatinis židinio ugnies kūrenimas — Ugnies skolinimasis — Apotropėjinė ir maginė ugnies reikšmė — Ugnies simboliai — Namų židinys ir naujagimis — Ugnis ir namų židinys vestuvių apeigose — Namų židinys ir mirusysis — Ugnies deivė Gabija bei jos židiniai kalendorinėse ir agrarinėse apeigose — Gaisro ugnis — Bendruomeniniai ugnies židiniai — Šventyklos — Baigiamasis žodis.
Keywords:
LT
Liaudies kultūra / Folk culture; Mitologija / Mythology.
Summary / Abstract:

LTKnygoje rašoma, kaip lietuviai garbino ugnį ir ugnies deivę Gabiją, o būdami krikščionys - šv. Agotą. Pasakojama apie ugnies įžiebimo būdus, šventyklose kūrentą amžinąją ugnį, su ugnimi susijusias apeigas. [Anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos istorija; Etnologija; Tautosaka; Tautosaka; Ugnis; Mitologija; The Lithuanian history; Ethnology; Folklore; The Fire; Mythology.

ISBN:
542001596X
Related Publications:
Apie namų ugnelę / Libertas Klimka. Adutiškio kraštas / redakcinė kolegija: Irena Seliukaitė (pirmininkė), Violeta Balčiūnienė (sudarytoja). Vilnius: Diemedis, 2003. P. 418-422.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/83921
Updated:
2020-12-09 19:01:07
Metrics:
Views: 77
Export: