Teisė į veiksmingą teisminę gynybą aplinkos apsaugos srityje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Teisė į veiksmingą teisminę gynybą aplinkos apsaugos srityje
In the Book:
Dabarties iššūkiai teismams, užtikrinant žmogaus teises. Vilnius: Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, 2018. P. 250-269
Keywords:
LT
Socialinės teisės / Social rights; Tarptautiniai santykiai / International relations; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law; Žmogaus teisės / Human rights.
Summary / Abstract:

LTNaujausiuose Europos Komisijos komunikatuose deklaruojama, kad aplinka – tai mūsų gyvybės palaikymo sistema ir bendras paveldas, aplinkos išsaugojimas, apsauga ir gerinimas yra bendra Europos masto vertybė, o Europos Sąjungos (toliau – ir ES, Sąjunga) aplinkos teisėje nustatoma bendra viešosios valdžios institucijų pareigų ir visuomenės teisių sistema. Gamtos ir jos naudos išsaugojimas yra mūsų visų reikalas, nes tai mūsų bendras paveldas. Pagrindinė atsakomybė už tinkamą ES teisės perkėlimą į nacionalinę teisę, jos taikymą ir vykdymo užtikrinimą tenka valstybėms narėms, kurios turi numatyti pakankamas teisių gynimo priemones, kad Sąjungos teisės reglamentuojamose srityse būtų užtikrinta veiksminga teisinė apsauga. Yra pripažįstama, kad tarptautiniu ir Europos žmogaus teisių apsaugos teisiniu reguliavimu įtvirtinta prieigos prie teismų garantija įpareigoja valstybes garantuoti asmens teisę kreiptis į teismą arba alternatyvią ginčų nagrinėjimo instituciją, užtikrinant jo pažeistų teisių gynybą; šiai teisei būdingas galių suteikimo pobūdis – ji padeda asmenims įgyvendinti kitas savo teises. Aplinkos apsauga laikytina viešuoju interesu, kurio garantijos tarptautiniu lygmeniu kildinamos iš Orhuso konvencijos, ES teisinio reguliavimo lygmeniu – iš Europos Bendrijos steigimo sutarties ir Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos, nacionalinio reguliavimo lygmeniu - iš Lietuvos Respublikos Konstitucijos9 (53 straipsnio 3 dalis, 54 straipsnis).Reikšminiai žodžiai: Žmogaus teisės; Prieiga prie teismų; Orhuso konvencija; Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija; Human rights; Access to justice; Aarhus convention; EU Charter of Fundamental Rights.

ISBN:
9789955947356
Subject:
Related Publications:
Teisė kreiptis į teismą aplinkosaugos klausimais: įgyvendinimo galimybių paieškos / Indrė Žvaigždinienė, Rasa Ragulskytė-Markovienė. Teisės viršenybės link / mokslinis redaktorius Bronius Sudavičius. Vilnius : Vilniaus universiteto Teisės fakultetas, 2019. P. 368-386.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/82096
Updated:
2022-01-30 21:21:17
Metrics:
Views: 35    Downloads: 16
Export: