Lokatyvinių inesyvo ir ilatyvo konstrukcijų semantika ir santykiai rytų aukštaičių vilniškių patarmėje : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lokatyvinių inesyvo ir ilatyvo konstrukcijų semantika ir santykiai rytų aukštaičių vilniškių patarmėje: disertacija
Publication Data:
Vilnius : Lietuvių kalbos institutas, 2014.
Pages:
151 p
Notes:
Disert. rengta 2006-2013 m. Lietuvių kalbos institute. Daktaro disertacija (humanitariniai mokslai) - Lietuvių kalbos institutas, 2014. Bibliografija.
Keywords:
LT
Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Liaudies kultūra / Folk culture; Tarmės. Dialektai. Dialektologija / Dialects. Dialectology.
Other Editions:
Daktaro disertacijos santrauka: On the semantics and relations of locative inessive and illative constructions in the Vilniškiai subdialect of East Aukštaitian. 2014. 63 p
Summary / Abstract:

LTVietininkų sistema lietuvių kalbos tarmėse paprastėja, iš buvusių keturių postpozicinių vietininkų dabar telikę du – inesyvas ir iliatyvas. Rytų aukštaičiai vilniškiai yra viena iš patarmių, kur šie linksniai dar tebevartojami. Iki šiol šios patarmės vietininkai tirti menkai. Inesyvas ir iliatyvas tik trumpai paminimi aprašant bendrą patarmės ar šnektų linksniavimo sistemą. Šiame darbe laikantis kognityvinės lingvistikos principų analizuojami ne paskiri inesyvo ir iliatyvo linksniai, o lokatyvinės inesyvo ir iliatyvo konstrukcijos – kalbiniai vienetai, susidedantys iš vietą žyminčio linksnio ir jį papildančių, patikslinančių, erdvinės scenos projekciją kalboje formuojančių komponentų. Disertacijos tikslas – remiantis kognityvinės lingvistikos metodais ištirti rytų aukštaičių vilniškių patarmės lokatyvinių inesyvo ir iliatyvo konstrukcijų semantinę raišką, jų neutralizacijos ir konkuruojančios vartosenos tendencijas bei motyvus. Disertacijoje analizuojamas lokatyvinių inesyvo ir iliatyvo konstrukcijų lokacinės raiškos spektras, aptariama jų tarpusavio sąveiką, daromos prielaidos dėl vartosenos gyvybingumo.Reikšminiai žodžiai: Vilniškių šnekta; Rytų aukštaičiai; Tarmės; Dialects; Subdialect; Subdialect of Easth Aukštaitian.; Subdialects of Vilnius.

ISBN:
9786094111167
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78812
Updated:
2022-01-06 11:39:15
Metrics:
Views: 18
Export: