Justino Marcinkevičiaus žemė : žmogaus šiapus

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Justino Marcinkevičiaus žemė: žmogaus šiapus
Publication Data:
Vilnius : Alma littera, 2012.
Pages:
325 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Prologos: žmogus šiapus — I. Gyvenimas žemėje : Nudegintas, lemtingai pažymėtas; atramų nuojautos ; Poetinės patirtys, jų išbandymai ; Su žmonėmis, tarp žmonių: dirbantis — II. Lyrika, jaučianti epo gausmą : Gryčios kultūra, rašto ilgesys ; Upės ašis: Nemunas ; Kalbėjimas ir dainavimas ; Kalbinės kultūros universalijos ; Eilėraštiškumas poeminėse ir draminėse formose ; Kūrinių sutelkimai pasakojimui apie gyvenimą — III. Poezija tautos mentalinėje erdvėje — IV. Mažosios poetinės formos: atvira, bet neatverta : Žingsnis į negiliau ; "gyventi - tai reiškia eiti“ ; "Dienos drobulė - sąmonės dabar ; Asmeninės istorijos bendrinimas ; Vinco Mykolaičio-Putino atošauka — V. Kaip kokiam voljere — VI. Trys viešos kalbos ir epilogos : Aura poplairs ; Kaip kalbėti ir kaip išgirsti ; "Koks ilgas amžinatilsis tie "Metai"!" ; Epilogos: be ir su.
Keywords:
LT
Justinas Marcinkevičius; Poezija / Poetry.
Reviews:
Recenzija leidinyje Metai. 2012, Nr. 4, p. 143-145
Summary / Abstract:

LTKnygoje siekiama atskleisti Justino Marcinkevičiaus asmens ir kūrybos vienį, svarbiąsias poetines reikšmes sutelkiant į gyvenimą, į klausimus, kurių niekas negali išvengti. Daugiausia mąstoma apie lyriką, joje girdint ir epinių prasmių gausmą. Naujai ryškinami tragiškieji poeto kūrybos bruožai. Bandoma pagrįsti nacionalinio poeto sampratą, siejant ją su tautos mentaline erdve. Mažosios formos interpretuojamos ir kaip poeto slaptasis atvirumas, kaip gyvybinga prieštara, paradoksas. Knygoje spausdinami pokalbiai su Justinu Marcinkevičiumi; kalbėtasi ne dėl pokalbio, o susitikus (ir telefonu), paprastai, natūraliai, bet specialiai įsidėmint, įsimenant svarbesnes pokalbių gijas, mintis, jas atsargiai užsirašant, persirašant. Baigiama viešomis kalbomis Justinui Marcinkevičiui; kad liktų ryšys tarp to, kas kalbėta anksčiau ir kas kalbama dabar. [Anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Justinas Marcinkevičius; Poezija; Kūryba; Justinas Marcinkevičius; Poetry.

ISBN:
9786090102718
Related Publications:
Dainų šventės ir jungtinio choro meninės-dvasinės energijos klausimu / Regimantas Gudelis. Res humanitariae. 2013, t. 13, p. 160-186.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78752
Updated:
2020-07-29 10:21:33
Metrics:
Views: 42
Export: