Lietuvos etnografiniai regionai: Aukštaitija, Dzūkija, Suvalkija, Mažoji Lietuva, Žemaitija

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
  • Lietuvių kalba / Lithuanian
  • Anglų kalba / English
Title:
Lietuvos etnografiniai regionai: Aukštaitija, Dzūkija, Suvalkija, Mažoji Lietuva, Žemaitija
Alternative Title:
Ethnographic regions of Lithuania
Editors:
Jocys, Virginijus, sudarymas [com]
Publication Data:
Kaunas : Terra Publica, 2015.
Pages:
240 p
Notes:
Tekstų autoriai: Rasa Bertašiūtė, Sigita Dacienė, Ona Drobelienė, Valentinas Jazerskas, Virginijus Jocys, Regina Jokubaitytė, Teresė Jurkuvienė, Gaila Kirdienė, Aistė Lazauskienė, Nijolė Marcinkevičienė, Jovita Martišiūtė, Violeta Meiliūnaitė, Janina Samulionytė, Indrė Skablauskaitė, Bronė Stundžienė, Vitalija Vasiliauskaitė, Inga Levickaitė-Vaškevičienė, Gražina Žumbakienė.
Contents:
Lietuvos etnografinių regionų istorinės ištakos — Historical origin of ethnographic regions of Lithuania — Gyvoji etnografija — Aukštaitija: Miestai ir miesteliai; Tradicinė kaimo architektūra; Apželdinimo tradicijos; Amatai; Virtuvė; Kostiumas; Patarmės; Tautosaka; Papročiai ir tradicijos; Muzikos instrumentai; Asmenybės; Aukštaitijos gyvoji etnografija — Dzūkija: Miestai ir miesteliai; Tradicinė kaimo architektūra; Apželdinimo tradicijos; Amatai; Virtuvė; Kostiumas; Patarmės; Tautosaka; Papročiai ir tradicijos; Muzikos instrumentai; Asmenybės; Dzūkijos gyvoji etnografija — Mažoji Lietuva: Miestai ir miesteliai; Tradicinė kaimo architektūra; Apželdinimo tradicijos; Amatai; Virtuvė; Kostiumas; Patarmės; Tautosaka; Papročiai ir tradicijos; Muzikos instrumentai; Asmenybės; Mažosios Lietuvos gyvoji etnografija — Suvalkija (Sūduva): Miestai ir miesteliai; Tradicinė kaimo architektūra; Apželdinimo tradicijos; Amatai; Virtuvė; Kostiumas; Patarmės; Tautosaka; Papročiai ir tradicijos; Muzikos instrumentai; Asmenybės; Suvalkijos gyvoji etnografija — Žemaitija: Miestai ir miesteliai; Tradicinė kaimo architektūra; Apželdinimo tradicijos; Amatai; Virtuvė; Kostiumas; Patarmės; Tautosaka; Papročiai ir tradicijos; Muzikos instrumentai; Asmenybės; Žemaitijos gyvoji etnografija — Žodynėlis — Vocabulary — Iliustracijų sąrašas.
Keywords:
LT
19 amžius; Liaudies kultūra / Folk culture; Kultūros paveldas / Cultural heritage; Muziejai / Museums; Papročiai. Apeigos / Customs. Rites; Tautosaka / Folklore.
Summary / Abstract:

LTŠiame leidinyje etninės kultūros specialistai etnokultūrinių regionų savitumus pristato per nematerialiosios kultūros požymius, bet kalbama ir apie miestus, bažnyčias (įvairių religijų maldos namus), dvarus, kitus pastatus, inžinerinius įrenginius. Etninė kultūra yra paveldima per gyvąją tradiciją ir veikiama laiko bei žmogaus, todėl kintanti. Šios kultūros dalies, kaip ir bendrosios kultūros, kūrėjai, saugotojai bei vartotojai yra žmogus, šeima, kaimo ar miesto bendruomenė, parapija (įvairių konfesijų), etnokultūrinio regiono bendrija, save kultūriškai, istoriškai tapatinanti su tam tikra teritorija. Etnokultūrinis savitumas tradiciškai parodomas XIX a. antrosios pusės - XX a. pirmosios pusės etnografiniais duomenimis, o naujausi kompleksiniai, tarpdisciplininiai (archeologijos, istorijos, geografijos, kalbotyros ir kt.) tyrimai patvirtina arba papildo nusistovėjusius bendruomenių kultūros raidos klausimus, kelia naujus. Šis leidinys pasitarnaus etnokultūrininkams ir besigilinantiems į regionų kultūrą, papildys leidinių šia tema kraitį. Kiekvieną etnografinį regioną praturtina ne tik krašto ypatybės, bet ir iš jo kilę ar ten dirbę žmonės. Knygoje pristatoma dalis iškiliausių kiekvieno Lietuvos etnografinio regiono asmenybių, gimusių tame krašte arba kurį laiką gyvenusių, bet palikusių čia ryškų pėdsaką. Tai karvedžiai, rašytojai, menininkai, politikai ir visuomenės veikėjai, išskirti svarbiausi jų nuopelnai. Taip pat aprašyti žymūs mokslininkai etnologai, tyrinėję kraštą ir siekę, kad lietuvių etninės kultūros paveldas nenugrimztų užmarštin. [Iš V. Jocio "Žodžio skaitytojui", p. 10]Reikšminiai žodžiai: Etnologija; Tautosaka; Tautiniai kostiumai; Etnografijos muziejai ir kolekcijos; Papročiai ir buitis; Ethnology; Folklore; National costumes; Ethnographic museums and collections; Customs and everyday life.

ISBN:
9786098090741
Related Publications:
The Structure of brass ensembles in Lithuania: tradition or pragmatism? / Rūta Žarskienė. Playing multipart music: solo and ensemble traditions in Europe. European voices IV / edited by Ulrich Morgenstern, Ardian Ahmedaja. Wien: Böhlau Verlag, 2022. P. 269-285.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78677
Updated:
2022-01-19 19:46:32
Metrics:
Views: 132
Export: