Žemaitė: gyvenimo gramatika

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Žemaitė: gyvenimo gramatika
Publication Data:
Vilnius : Odilė, 2019.
Pages:
373 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Anotacija — I. Galia reikštis; tarp tikrovės ir būties : 2014 metų ruduo Rumšiškėje ; Nešiosena, kalbėsena ir kaip savasties žymė ; Iš aukštesnio patyrimo ; Ryšio su Žemaite atnaujinimai ; Gyvenimo gramatika - ir kaip fenomenologinio tyrimo prieiga — II. Žemaitės (d)auginimas : Neišvengiama l Povilas Višinskis: pajusti talentingą prigimtį ; Kas mus trikdo? ; Bendrojo ir moteriškojo sąmoningumo štrichai — III. Ontologiniai horizontai : Ontologijos radimasis tekstuose ; Tekstai kaip bendresnių reiškinių atvejai ; Gamta yra poezija ; Prie pačių pradžių ; Ta pati ir kita; ekologinis tausojimas ; Atskiroji imtis: anūkas Liudvikas ; Literatūros ontologijos akiratyje — IV. Patirties estetika: jutiminis takas : Rašto alkis: "raštyti litarėles ant balto juodas..." ; "Rudens vakaras": prasiminta ; "Marti": tekstas ir proteksčiai ; Detalė, abstrabavimas, universalijos ("Sutkai") ; "Nė vienas jaunas nėra ponu širdies savo..." ("Topylis") ; "Laimės nutekėjimo" prasitęsimai ; Žemaitės "Stebuklai" ir Vinco Krėvės "Skerdžius" — V. Organika; organiškasis pasakojimas : apie pirminę metodologiją ; Seno laiko jutimas ; Teksto žievė; Žemės vaizdinių turiniai ; Vaizdas ir veidas: geopoetika ; Organika - iš atitikimų — VI. Savaiminė dramaturgija : Gyvenimas: amžinoji scena ; Teatras sodžiaus troboje ; Žmogui reikia juoko: "Trys mylimos" — VII. Antropologiniai veidrodžiai : Tiriantis žvilgsnis ; Autobiografija: praeitis dabartyje ; Vėlyvosios meilės gramatinimas ; Meilės laiško archetipai: tarp Julijos ir Salomėjos — VIII. Paskutinis ratanas: Amerika ir grįžimas į Lietuvą : Amerikos patirties persirašymas ; Paskutiniųjų laiškų tekstinimas — Pabaiga: iš pokalbio su Arvydu Šliogeriu (telefonu 2017 12 04).
Keywords:
LT
Julija Žymantienė; Žemaitė; Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Epistoliarinė literatūra / Epistolary literature.
Reviews:
Recenzija leidinyje Colloquia. 2021, 46, p. 168-182
Summary / Abstract:

LTNacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės Viktorijos Daujotytės knygoje naujai aktualizuojama lietuvių literatūros klasikės Žemaitės asmenybė, jos kūryba, atveriama šios rašytojos kurta „gyvenimo gramatika“. Atskleidžiamas Žemaitės fenomenalumas atminties kultūros požiūriu. Nagrinėjami jos kūryboje užfiksuoti unikalūs liudijimai apie istorinius, socialinius bei antropologinius virsmus. Išskirtinės prigimties, unikalaus pastabumo kūrėja atminties tyrimams teikė ir tebeteikia ne tik svarbių faktų, bet ir savitų įžvalgų. [Leidėjo anotacija]Reikšminiai žodžiai: Žemaitė; Julija Žymantienė; Literatūros fenomenologija; Moterų literatūra; Biografija; Kūryba; Laiškai; Žemaitė; Julija Žymantienė; Literary phenomenology; Women's literature; Biography; Letters.

ISBN:
9786098222104
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78338
Updated:
2022-04-10 20:48:21
Metrics:
Views: 75
Export: