Psichikos negalią turinčių žmonių socialinės integracijos galimybės Lietuvoje : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Psichikos negalią turinčių žmonių socialinės integracijos galimybės Lietuvoje: disertacija
Alternative Title:
Social integration opportunities for people with mental disabilities in Lithuania
Publication Data:
Vilnius, 2007.
Pages:
159 lap
Notes:
Disertacija rengta 2002-2006 metais Vilniaus universitete. Bibliografija.
Keywords:
LT
Negalia. Neįgalieji / Disabilities. Disabled persons; Psichikos sveikata / Mental health; Socialinė politika / Social policy.
Other Editions:
Daktaro disertacijos santrauka: Social integration opportunities for people with mental disabilities in Lithuania. 2007. 29 p
Summary / Abstract:

LTDisertacijoje nagrinėjama mokslinė problema apima psichikos negalią turinčių žmonių socialinės integracijos galimybių įvertinimą nuostatų aspektu. Psichikos neįgaliųjų socialinė integracija pagerina neįgaliųjų gyvenimo kokybę, lengvina psichikos negalios naštą asmeniui ir visuomenei, mažina jų socialinę atskirtį. Psichikos neįgaliųjų socialinės integracijos prielaidos apima ne tik materialinių, finansinių, žmogiškųjų išteklių užtikrinimą, bet ir integracijos proceso dalyvių – Lietuvos gyventojų, psichikos sveikatos specialistų, psichikos neįgaliųjų ir jų artimųjų pasirengimą priimti psichikos neįgaliuosius į savo tarpą. Nuostatų į socialinę integraciją ir integracijos priemonių vertinimo tyrime dalyvavo 2669 respondentai (1110 - Lietuvos gyventojai, 1003 – psichikos sveikatos specialistai, 429 – psichikos neįgalieji, 127 – psichikos neįgaliųjų artimieji). Tyrimo duomenys atskleidė, kad silpniausiai išreikštą nuostatą į psichikos neįgaliųjų socialinę integraciją turi Lietuvos gyventojai, stipriausiai išreikštą – patys psichikos neįgalieji ir psichikos sveikatos specialistai. Labiausiai išreikšta nuostata atspindi, kad reikia padėti psichikos neįgaliuosiems integruotis į visuomenę, tačiau neįgaliųjų gebėjimas aktyviai prisitaikyti bendruomenėje vertinamas kritiškai, todėl kad, respondentų vertinimu, psichikos negalios naštą sumažinti yra sunku, o ir požiūris į psichikos neįgaliuosius yra stigmatizuojantis.Reikšminiai žodžiai: Sutrikusio intelekto asmenys; Socialinė integracija; Social integration; People with mental disabilities.

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78273
Updated:
2022-01-22 13:20:44
Metrics:
Views: 75
Export: