Świat rzeczy jezuitów w nieświeżu i w słucku. Między wymogami życia zakonnego a tożsamością szlachecką

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Świat rzeczy jezuitów w nieświeżu i w słucku. Między wymogami życia zakonnego a tożsamością szlachecką
Alternative Title:
Daiktiškasis Nesvyžiaus ir Slucko jėzuitų pasaulis. Tarp dvasininko luomo reikalavimų ir bajoriškosios tapatybės
In the Book:
Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė : visuomenė, kasdienybės istorija / sudarytoja Ramunė Šmigelskytė-Stukienė. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2018. P. 20-57. (XVIII amžiaus studijos; 4)
Keywords:
LT
18 amžius; Jėzuitai / Jesuits.
Summary / Abstract:

LTViduramžių ir ankstyvųjų Naujųjų laikų vienuolynų visuomenėje daiktai įgydavo daugplatesnf prasmę nei jų materialioji ar taikomoji vertė. Jie rodė priklausomybę luomui, išreiškė religinius idealus, stiprino konkrečios vienuolijos gyventojų bendrystės ir stabilumo jausmus. Jėzaus draugijos istorijai skirtoje istoriografijoje iki šiol nebuvo giliau tyrinėti klausimai, susiję su jėzuitų vienuolynų materialine kultūra ir jų ūkiu. Mokslininkų dėmesys daugiausia telktas į vienuolijų kultūrinę ir religinę veiklą, išryškinant jėzuitų indėlį Abiejų Tautų Respublikoje gyvenusių tautų kultūros, švietimo ir raštijos raidai. Tokiame kontekste jėzuitų daiktiškojo pasaulio tyrimai yra nauja tyrimų sritis, leidžianti ne tik išsamiau atskleisti vienuolijos vietą to meto visuomenėje, bet ir apčiuopti jos narių intelektualines ir dvasines formacijas. Straipsnyje analizuojamos dvi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės provincijoje - Nesvyžiuje ir Slucke - veikusios vidutinio dydžio jėzuitų kolegijos. Remiantis šiose kolegijose XVIII a. gyvenusių vienuolių materialinės aplinkos tyrimais, siekiama nustatyti, kiek bendrame to meto Abiejų Tautų Respublikos privilegijuotųjų sluoksnių kontekste jėzuitai buvo specifinės materialinės kultūros nešėjai, kiek jų daiktiškasis pasaulis atspindėjo bendrąją bajoriškąją materialinę kultūrą ir kaip greitai Nesvyžiaus ir Slucko jėzuitų bendruomenių nariai perimdavo aštuonioliktojo šimtmečio atnešamas materialinės kultūros naujoves. [Iš leidinio]

ISBN:
9786098183450
ISSN:
2351-6968
Related Publications:
Vilniaus bonifratrų personalinė sudėtis XVII amžiaus antroje pusėje‒XVIII amžiuje / Martynas Jakulis. Lietuvos istorijos studijos 2019, t. 43, p. 8-21.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/75059
Updated:
2022-01-05 15:42:38
Metrics:
Views: 25
Export: