Gotikinių vienos patalpos ir sublokuotų mūrinių svirnų pavyzdžiai Vilniuje

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Gotikinių vienos patalpos ir sublokuotų mūrinių svirnų pavyzdžiai Vilniuje
Alternative Title:
Examples of gothic one-room and integrated brick barns in Vilnius
In the Journal:
Acta Academiae Artium Vilnensis [AAAV]. 2017, t. 86/87, p. 107-148. (Iš)koduota istorija architektūroje
Keywords:
LT
Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Architektūra / Architecture.
Summary / Abstract:

LTXX a. 10 deš. tyrinėjant Vilniaus senamiesčio pastatus, buvo surasti keturi sąlyginai gerai išlikę gotikiniai vienos patalpos su rūsiais svirnai. Visi jie sujungti su vėliau išaugusiais tūriais. Kasinėjimų metu ar tiriant kitus Vilniaus senamiesčio pastatus, surasta ir daugiau panašaus dydžio ir išplanavimo namelių rūsių ar jų liekanų. Daug šio tipo svirnų rūsių tyrinėta Kaune – visuose nuo gaisrų nuolat kenčiančiuose miestuose daugelis jų gyventojų mūrines statybas pradėjo nuo nedegančių vertingiausio turto saugyklų. Straipsnyje išdėstomos sukauptos žinios apie juos, ieškoma atsakymo, kokia gali būti jų kilmė ir kaip jie išsivystė į pastatus iš sublokuotų svirnų-prekių sandėlių. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Gotikiniai svirnai; Architektūra; Mūras; Perstatymas; Rekonstrukcija; Restauracija; Gothic barns; Architecture; Masonry; Reconstruction; Restoration.

ISSN:
1392-0316
Related Publications:
Gynybiniai Vilniaus miestiečių XV–XVII a. posesijų įtvirtinimai / Evaldas Purlys. Acta Academiae Artium Vilnensis 2019, t. 92/93, p. 402-433.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/74320
Updated:
2018-12-17 14:18:31
Metrics:
Views: 32    Downloads: 7
Export: