Baudžiamoji atsakomybė už nužudymą be pavojingumą didinančių ir mažinančių aplinkybių (BK 129 str. 1 d.) : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Baudžiamoji atsakomybė už nužudymą be pavojingumą didinančių ir mažinančių aplinkybių (BK 129 str. 1 d.): disertacija
Alternative Title:
Criminal liability for murder without circumstances aggravating and mitigating its gravity (Part 1 art. 129 of the Criminal Code)
Publication Data:
Vilnius, 2009.
Pages:
1 pdf (437 p.)
Notes:
Disertacija rengta 2002-2009 metais Vilniaus universitete. Daktaro disertacija (socialiniai mokslai) - 2009. Bibliografija.
Keywords:
LT
Baudžiamoji teisė / Criminal law; Nusikalstama veika / Offence; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law.
Summary / Abstract:

LTDisertacinio darbo objektą sudaro nužudymo be jo pavojingumą didinančių ir mažinančių aplinkybių sudėties analizė ir šios nusikalstamos veikos teorinės ir praktinės kvalifikavimo problemos. Disertacijoje siekiama kompleksiškai ištirti ir įvertinti nužudymą be jo pavojingumą didinančių ir mažinančių aplinkybių, identifikuoti jo vietą nusikaltimų žmogaus gyvybei sistemoje, atriboti jį nuo gretimų nusikaltimų sudėčių, aptarti šios nusikalstamos veikos kvalifikavimo bei bausmės už šį nusikaltimą skyrimo problemas Lietuvos teismų praktikoje. Praktinę disertacijos reikšmę sudaro tai, jog šis tyrimas gali būti naudojamas subjektų, savo veikloje taikančių baudžiamosios teisės normas: ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokurorų, teisėjų, taip pat kitų teisininkų praktikų kaip metodinė priemonė. Manytina, jog tai palengvintų veikų, kuriomis kėsinamasi į žmogaus gyvybę, kvalifikavimo procesą, padarytų paprastesnį gretimų nusikaltimų žmogaus gyvybei sudėčių atribojimą, įgalintų išvengti klaidų, kurios dažniausiai pasitaiko sprendžiant nužudymų kvalifikavimo klausimus. Atsižvelgiant į atsakomybės už nužudymą reglamentavimo užsienio valstybių baudžiamuosiuose įstatymuose ypatumus ir progresyvias tendencijas, autoriaus padarytas išvadas ir pateiktus siūlymus, nacionalinis įstatymų leidėjas galėtų tobulinti teisės normas, numatančias baudžiamąją atsakomybę už nužudymą be jo pavojingumą didinančių ir mažinančių aplinkybių. Dalis disertacijos medžiagos, susijusi su nužudymo sudėties elementų analize bei atskirų nužudymo rūšių atribojimu, gali būti traktuojama kaip galiojančio LR BK XVII skyriaus straipsnių komentaras.Reikšminiai žodžiai: Baudžiamoji atsakomybė; Nužudymas; Pavojingumą didinančios ir mažinančios aplinkybės; Criminal liability; Murder; Circumstances aggravating and mitigating gravity.

Subject:
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/74104
Updated:
2022-01-10 15:06:09
Metrics:
Views: 132    Downloads: 34
Export: