Pieczęć kniazia Iwana Olgimuntowicza Holszańskiego

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Pieczęć kniazia Iwana Olgimuntowicza Holszańskiego
In the Book:
Inter Regnum et Ducatum / pod redakcją Piotra Guzowskiego, Marzeny Liedke i Krzysztofa Borody. Białystok: Instytut Badań nad Dziedzictwem Kulturowym Europy, 2018. P. 441-461
Keywords:
LT
Ivan Olshansky; Jonas Algimantaitis Alšėniškis; 14 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Numizmatika / Numismatics; Sigilografija / Sigilography; Šventieji / Saints; Bajorai. Didikai. Valdovai / Gentry. Nobles. Kings.
Summary / Abstract:

LTPastaraisiais metais tyrinėtojai atkreipė dėmesį į klausimus, susijusius su kunigaikščių Alšėniškių genealogija, heraldika ir sfragistika. Ypatingo dėmesio susilaukė iš kartos į kartą perduodamas hipocentauro atvaizdas ir į tamgą panašus ženklas giminės antspauduose. Ankstyviausias šios kunigaikščių giminės sfragistinis ženklas – Jono Algimantaičio Alšėniškio antspaudas, iki šiol nesusilaukė tyrinėtojų dėmesio. Antspaudas niekada nebuvo reprodukuotas ir specialiai tirtas, o apie jį tik užsimenama atsitiktinėmis progomis. Tai stebina juo labiau, kadangi tas antspaudas yra žinomas ne iš vėlesnio aprašo ar perpiešimo, bet iš gerai išlikusio originalo. Jis saugomas Prūsijos kultūros palikimo slaptajame valstybiniame archyve Berlyne ir yra nesunkiai prieinamas tyrinėtojams. Antspaudas išliko prie Vytauto 1390 m. sausio 19 d. dokumento su pasižadėjimu išmokėti visas skolas reikalaujant Vokiečių Ordino didžiajam magistrui. Dokumentas surašytas ant pergamento lapo, prie jo prikabinus du antspaudus. Apvalus yra Vytauto, įspaustas raudoname vaške, o ovalinis – Jono Algimantaičio Alšėniškio, įspaustas geltoname vaške. Straipsnyje pateikiamos nuotraukos: pačio dokumento su antspaudais, o taip pat Jono Alšėniškio antspaudo stambiu planu. Jonas Alšėniškis buvo artimas Vytauto šalininkas, dalyvavęs antrajame Vytauto pasitraukime pas vokiečius į Prūsiją. Straipsnyje pateikiami žinomi duomenys apie jį, o pats antspaudas yra išsamiai paaiškinamas ir interpretuojamas. Argumentuojama, kad jame yra pavaizduota Švenčiausia Mergelė Marija kaip Hagiosoritissa pagal tipišką Bizantijos ikonografijos pavyzdį.Reikšminiai žodžiai: Antspaudai; Antspaudas; Hipocentauras; Jonas Algimantaitis Alšėniškis; Kunigaikštis Ivanas Algimantaitis Alšėniškis; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Švč. Mergelė Marija; Duke Ivan Olgimuntowicz Holszanski; Hypocentaurus; Ivan Olshansky; Stamp; Stamps; The Virgin Mary.

ISBN:
9788364103223
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/73963
Updated:
2022-01-03 18:55:07
Metrics:
Views: 28
Export: