Kriminalistikos metodų taikymas gynėjo procesinėje veikloje : nuo teorijos iki metodikos : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kriminalistikos metodų taikymas gynėjo procesinėje veikloje: nuo teorijos iki metodikos: disertacija
Alternative Title:
Application of criminalistics methods in the defender's procedural activities: from theory to methodology
Publication Data:
Vilnius : Mykolo Romerio universitetas, 2013.
Pages:
221 p
Notes:
Disertacija rengta 2003-2005, 2011-2012 metais Mykolo Romerio universitete. Daktaro disertacija (socialiniai mokslai) - 2013. Bibliografija.
Keywords:
LT
Baudžiamoji teisė / Criminal law; Kriminalistika. Kriminologija / Criminology.
Summary / Abstract:

LTLietuva privalo sukurti ir veiksmingai taikyti efektyvią nusikalstamumo mažinimo ir ribojimo priemonių sistemą bei užtikrinti visų teisėsaugos institucijų grandžių sklandų funkcionavimą. Kriminalistika ir profesionali gynėjo veikla kol kas praktiškai visiškai netyrinėta Lietuvos mokslininkų-kriminalistų kryptis. Šios disertacijos pagrindinis tikslas yra apibrėžti ir pamėginti išspręsti svarbią teorinę ir praktinę problemą – ar šiandienos Lietuvos baudžiamojo proceso įstatymas bei kasdien besiplėtojanti teisinė praktika įgalina gynėjo veiklą įstatymų nustatyta tvarka teikiant teisinę pagalbą įtariamajam, kaltinamajam, nuteistajam ar išteisintajam bei ginant jų teises ir teisėtus interesus, naudojantis kriminalistinėmis priemonėmis ir būdais apibrėžti kaip gynybos kriminalistiką. Disertacijoje pateikiama mokslinė diskusija apie šią problemą, analizuojami užsienio šalių baudžiamojo proceso įstatymai lyginamuoju aspektu, siekiant parodyti neišnaudotas galimybes naudoti gynėjo veikloje kriminalistines priemones. Taip pat nagrinėjamos gynėjo galimybės remiantis Lietuvos baudžiamojo proceso kodeksu padėti įtariamajam, kaltinamajam, nuteistajam ar išteisintajam realizuoti teisę į gynybą remiantis rungimosi principu baudžiamajame procese, pateikiama bendroji gynybos kriminalistikos metodikos struktūros bei turinio samprata, atskleidžiamas kriminalistikos mokslo žinių panaudojimo gynėjo veikloje galimybių turinys. Taip pat disertacijoje autorius formuluoja originalią gynybos kriminalistikos sampratą, kuri suprantama kaip kriminalistikos mokslo sritis, tirianti nusikalstamos veiklos dėsningumus, jos kriminalistinį ir baudžiamąjį-procesinį vertinimą, o taip pat profesionaliosios gynybos ikiteisminio tyrimo metu bei nagrinėjant baudžiamąsias bylas teismuose. [...].Reikšminiai žodžiai: Baudžiamoji teisė; Kriminalistika; Criminal Law; Criminalistics.

ISBN:
9789955195085
Subject:
Related Publications:
Kriminalistika Lietuvoje 1990-2020: nuo naujų paradigmų paieškos iki realizuotų mokslinių koncepcijų ir ateities įžvalgų / Vidmantas Egidijus Kurapka, Henryk Malewski, Snieguolė Matulienė. Visuomenės saugumas ir viešoji tvarka 2020, 24, p. 256-291.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/73897
Updated:
2022-01-21 17:25:30
Metrics:
Views: 78
Export: