How the future king of England ate peacock in Vilnius: the shared cultural, political and culinary history of Britain and Lithuania

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
How the future king of England ate peacock in Vilnius: the shared cultural, political and culinary history of Britain and Lithuania
Alternative Title:
Kaip būsimasis Anglijos karalius valgė povą Vilniuje: bendroji Britanijos ir Lietuvos kultūrinė, politinė ir kulinarinė istorija
Publication Data:
Vilnius : Lithuanian Culture Institute, 2018.
Pages:
135 p. + 26 receptų lap
Summary / Abstract:

LT„How the Future King of England Ate Peacock in Vilnius: the Shared Cultural, Political and Culinary History of Britain and Lithuania“ (Kaip būsimasis Anglijos karalius valgė povą Vilniuje: bendroji Britanijos ir Lietuvos kultūrinė, politinė ir kulinarinė istorija) supažindina su dviejų skirtingų kultūrinių erdvių santykiais – idėjų ir žinių mainais, asmenybių padaryta įtaka, pasakojimų ir patirčių suformuotais įvaizdžiais. Kertinė istorija, pagal kurią pavadinta knyga, primena vieną ankstyvesnių Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kontaktų. Tuo metu dar tik būsimasis Anglijos karalius Henrikas Bolingbrokas atvedė savo lankininkų būrį į Vilnių ir dalyvavo Lietuvos valdovų – Vytauto ir Jogailos – tarpusavio kovoje už sostą. Pasisekus Kreivosios pilies puolimui, Livonijos ordino magistras būsimam karaliui atsiuntė dovanų: jautį, keturis avinus ir net du povus, kuriuos, tikėtina, Henriko virėjas paruošė pagal tuo metu populiarų receptą. 26 knygos pasakojimai apžvelgia įvairius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės santykių aspektus. Kiekvieną knygoje papasakotą istoriją lydi su ja susijęs receptas ir jo fotografija. 2018 m. knyga pelnė tarptautinio konkurso „EPICA Awards“ bronzą. Leidinio dizainas įvertintas aukščiausiu reklamos festivalio „Adrenalinas“ apdovanojimu kategorijoje „Dizaino sprendimai“ ir „Balticbest“ aukso medaliu. 2019 m. knyga pelnė 1 vietą „Gero dizaino“ konkurso leidinių kategorijoje, jai skirtas nacionalinio Knygos meno konkurso diplomas dalykinių knygų kategorijoje, Baltijos knygos meno konkurso diplomas, Niujorko teisių mugės iliustruotų knygų dizaino konkurse „Talking Pictures: Selected Books“ ji pagerbta specialiuoju paminėjimu, nominuota prestižinio konkurso „D&AD“ geriausios knygos dizaino apdovanojimui. [lithuanianculture.lt]

ENThe book “How the Future King of England Ate Peacock in Vilnius: the Shared Cultural, Political and Culinary History of Britain and Lithuania” introduces the reader to a relationship between two different cultural milieus – that of an exchange of ideas and knowledge, of influences made by certain personalities, and portrayals formed by tales and experiences. The main storyline giving the name to this book reminds us of one of the earliest contacts between Lithuania and the United Kingdom. It was the time when the future King of England Henry Bolingbroke brought his archery squad to Vilnius and took part in the Lithuanian rulers Vytautas and Jogaila’s struggle for the throne. Following the successful onslaught on the Crooked castle, the Grand Master of the Teutonic Order sent the future King some gifts: a bull, four rams and as many as two peacocks, which, it is thought, Henry’s cook prepared according to a popular at that time recipe. The 26 stories of the book overview various aspects of the Lithuanian-UK relations. Every story is followed by a relevant recipe and a photographic image of the dish. The design of the book has received the main prize in the category Design Solutions of the ADrenalinas Advertising Festival as well as the Gold medal by “Balticbest”.

ISBN:
9786098015652
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/72030
Updated:
2020-07-28 20:31:08
Metrics:
Views: 77
Export: