Archeologiczne badania podwodne rumowiska mostu z XVI wieku w Płotelach (Litwa)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Archeologiczne badania podwodne rumowiska mostu z XVI wieku w Płotelach (Litwa)
In the Book:
Od Torunia do Charkowa / pod redakcją Małgorzaty Grupy i Andrzeja Pydyna. Toruń: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2016. P. 205-214
Keywords:
LT
16 amžius; 17 amžius; 15 amžius; Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Plateliai; Lietuva (Lithuania); Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Pilys. Tvirtovės. Bastėjos / Castles. Bastions. Fortresses.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje pasakojama apie senovinio tilto tyrinėjimus Platelių ežere. Archeologinius darbus atliko Klaipėdos universiteto archeologai su kolegomis iš Torunės 1995-2008 m.. Ištirtas 3776 kv. m plotas. Deja, tyrimų rezultatai nepaskelbti atskira knyga, yra tik keletas tyrimų ataskaitų metraštyje „Archeologiniai tyrinėjimai Lietuvoje“. Platelių ežere yra 7 įvairaus dydžio salos. Vienoje jų, vadinamoje Pilies sala, XV-XVII a. buvo gynybinės paskirties statinys. Jo likučiai yra neblogai išlikę salos paviršiuje. Į tą vietą iš netoliese esančio Šventorkalnio pusiasalio vedė medinis tiltas, kurio likučiai išliko ežero dugne. Jie gerai matomi iš paviršiaus ir yra viena iš turistinių šio regiono įžymybių. Šio tilto likučiai ir buvo tyrimų objektu. Apibendrinant rezultatus konstatuota, kad tiltas buvo sugriautas netikėtai. Neaišku, ar dėl to kaltas žmogus, ar gamtiniai veiksniai. Tyrimo metu surasta nedaug radinių: 50 keramikos dirbinių ir 17 koklių fragmentų, datuotinų vėlyvaisiais viduramžiais, molinės aslos fragmentas ir 10 naminių gyvulių kaulų fragmentų. Įdomiausi yra mediniai radiniai – pusė medinio ritinėlio ir tilto konstrukcijos dalys. Likę radiniai – geležiniai peiliai ar jų dalys, geležinė sankaba, medinis irklas, akmeninis galąstuvas, geležinis bombardos sviedinys, geležinis žvejo žeberklas ir kt. Tilto likučių rajone surastos trys XVI – XVII a. medinės valtys, iš jų dvi neblogai išsilaikiusios.Reikšminiai žodžiai: Archeloginiai radiniai; Archeologija; Ežeras; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); 16 amžius; Medinis tiltas; Medinės konstrukcijos; Pilys; Plateliai; Poliai; Povandeninė archeologija; Tiltas; 16 amžius; 16 cent.; Archaeological finds; Archaeology; Bridge; Castles; Lake; Lithuanian XVI c. history; Plateliai; Poles; The Great Duchy of Lithuania; Underwater archaeology; Underwater archeology; Wooden bridge; Wooden construction.

ISBN:
9788323136323
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/71844
Updated:
2022-01-04 20:39:18
Metrics:
Views: 18
Export: