Gothic period music in the court of the Lithuanian Grand Duchy

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Gothic period music in the court of the Lithuanian Grand Duchy
In the Book:
Castella Maris Baltici 6. Vilnius: Savastis, 2004. P. 197-200. (Archaeologia Medii Aevii Finlandiae ; 7)
Keywords:
LT
13 amžius; 14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine); Muzika / Music.
Summary / Abstract:

LTViduramžių muzika ir jos kultūra buvo sutelkta Vilniaus žemutinėje pilyje ir Trakuose. Trūksta istorinių šaltinių apie senąsias muzikos tradicijas LDK rūmuose. Straipsnyje aptariami bendri LDK muzikinio gyvenimo bruožai. Talentingi muzikantai lydėjo didikus į užsienyje, kur susipažindavo su muzikos tradicijomis. Vakarų Europos ir slavų šalių muzikinės tradicijos turėjo įtakos LDK politiniam, ekonominiam ir kultūriniam gyvenimui. Pagoniški lietuvių liaudies muzikiniai elementai gyvavo greta įvežtinių. Chronologinės rūmų muzikos kultūros ribos prasideda XIII a. Deja, istorinių įrašų apie to meto Lietuvos muzikinę kultūrą nėra. Lenkų istorikas Janas Długoszas suteikia informacijos apie muzikinį gyvenimą Gedimino valdymo laikotarpiu. Tuo metu kartu su amatininkais į Lietuvą atvyko ir muzikantų. Populiarūs instrumentai buvo dambreliai, ūkas arba ūžynė bei molinukai. Šių instrumentų fragmentų buvo rasta kasinėjant Vilniaus Žemutinę pilį. Sudėtingų muzikos instrumentų buvo nedaug. Jogailos valdymo laikotarpiu Vilniuje buvo įsteigtas ansamblis, kuriame buvo muzikuojama pučiamaisiais ir mušamaisiais instrumentais. Muzikantų buvo kviečiama iš kitų šalių, jų kaita rūmuose buvo įprastas reiškinys. XV a. pabaigoje Lietuvos didžiojo kunigaikščio Aleksandro sūnaus Kazimiero dvare buvo įkurta kapela, sudaryta iš šešių ar septynių muzikantų, kurie atliko ceremoninę muziką. Tuo metu dvaro muzikiniame gyvenime atsirado naujų instrumentų – liutnia, arfa, vargonai. Karališkuose rūmuose muzika įsiliejo į oficialias ir privačias laisvalaikio pramogas.Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Instrumentai, muzikantai; 15 amžius; Muzika; Muzikos instrumentai; Trimitininkai; Viduramžiai; Švilpikai; Instruments; Lithuanian XV c. history; Middle Ages; Music; Musical instruments; Musicians; Trumpeters; Whistlers.

ISBN:
9986420555
ISSN:
1236-5882
Related Publications:
Valdovų rūmų atkūrimui skirtos ekspozicijos Taikomosios dailės muziejuje / Vydas Dolinskas. Lietuvos dailės muziejaus metraštis. 2005, t. 7, p. 360-369.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/71388
Updated:
2022-01-24 12:32:56
Metrics:
Views: 17
Export: