Находки древнейших монет Великого Княжества Литовского на территории Вильнюсского Нижнего замка

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Rusų kalba / Russian
Title:
Находки древнейших монет Великого Княжества Литовского на территории Вильнюсского Нижнего замка
Keywords:
LT
14 amžius; 15 amžius; Lietuva (Lithuania); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Numizmatika / Numismatics; Pilys. Tvirtovės. Bastėjos / Castles. Bastions. Fortresses.
Summary / Abstract:

LTSeniausios Lietuvos monetos yra žinomos iš XIV a. pab. – XV a. Anksčiau seniausių Lietuvos monetų buvo randama tik Aukštutinės pilies teritorijoje. Straipsnio tikslas yra supažindinti su seniausiomis LDK monetomis, rastomis Vilniuje, Žemutinės pilies teritorijoje, kurioje nuo 1987 m. vykdomi sistemiški archeologiniai kasinėjimai. Jų metu 1987–2006 m. rasta iš viso 256 seniausios LDK monetos. Prie jų radimo prisidėjo ta aplinkybė, kad nuo 2000 m. pastoviai imtas naudoti metalo ieškiklis, o nuo 2001 m. pabaigos buvo įsigytas itin jautrus metalo ieškiklis, reaguojantis į smulkiausias metalo daleles. Ypač daug monetų rasta 2002 m., kai aptiktas unikalus lobis, kurio sudėtyje buvo 62 seniausios LDK monetos. Tais metais buvo rastas ir kitas lobis. Jokiame kitame archeologiniame objekte kaip Žemutinės pilies teritorijoje tokios gausos seniausių LDK monetų nerasta. Tarp numizmatinių radinių buvo aptikta ir keletas padirbtų monetų. Per aprašomą tiriamą laikotarpį iš viso rasta 11 tipų monetų, iš kurių 3 tipai anksčiau nebuvo žinomi. Rastų monetų analizė, ypač po 2002 m. didžiausio lobio atradimo, leido tiksliau nustatyti jų datavimą, dėl kurio anksčiau mokslinėje literatūroje buvo diskutuojama. Tuo pagrindu padaryta išvada, kad seniausios Lietuvoje monetos imtos kaldinti Jogailos laikais, kai jis po 1386 m. tapo Lenkijos karaliumi. Pasitvirtino ir anksčiau kelta hipotezė, kad po 1392 m. monetas ėmė kaldinti ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas, tęsęs monetų kaldinimą ir XV a. savo valdymo laikotarpiu.Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Monetos; Radiniai; Seniausios monetos; Vilnius; Žemutinė pilis; Coins; Finds; Lower castle; Oldest coins; The Grand Duchy of Lithuania; Vilnius.

ISBN:
9785936461514
Related Publications:
Литовский Смоленск по археологическим данным / Владислав Волков, Николай Крейке. Atrasti praeitį. Išsaugoti ateičiai : straipsniai, skirti archeologo Gintauto Zabielos 60-mečiui / sudarytojai: Vykintas Vaitkevičius, Audronė Bliujienė. Klaipėda : Klaipėdos universiteto leidykla, 2022. P. 262-277.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/70687
Updated:
2022-01-05 08:42:06
Metrics:
Views: 13
Export: