Antakalnis : kilmė, raida, žmonės

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Antakalnis: kilmė, raida, žmonės
Publication Data:
Vilnius : Jurgis Vanagas, 2018.
Pages:
274 p
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Vilnius krašto sausumos kelių sistemos kontekste. Ryškėja būsimojo plano griaučiai — „Kreivasis miestas“ – Vilniaus Pompėja — Goštautai ir naujas miesto plano traukos taškas. Antakalnio užuomazga — Formuojasi Vilniaus plano sandara. Skirtingos kalbos, skirtingos tikybos, skirtingi amatai — Ryškėja vakarietiško miesto įvaizdis — Altarija. Valdos iš rankų į rankas — Antakalnis įsibėgėja ir suklesti — Sluškų rūmai. Išsipildžiusios pranašystės — Spalvinga Pliaterių puokštė Antakalniui — Paco dovana ne tik Antakalniui — Sapiegos ir „Rytų Versalio“ vizija — Prancūzmetis Vilniuje ir Antakalnyje — Vileišinė – lietuvybės lopšys Vilniuje — Pirmojo viešojo transporto bazė — Antakalnio šventoji Faustina — ...O buvo atokus užmiestis — Vietoje epilogo — Priedai — Pavardžių rodyklė — Literatūra.
Keywords:
LT
Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Architektūra / Architecture.
Summary / Abstract:

LTKnygos apimtas laikotarpis prasideda nuo seniausių laikų ir baigiasi Antrojo pasaulinio karo išvakarėmis, vietomis ši riba kiek peržengta. Publikuojama surinkta gausi archyvinė medžiaga apie šio Vilniaus priemiesčio atsiradimą, jo savitumus, tragiškos Vilniaus Pompėjos žūties, karų ir okupacijų padariniai. Minimi gausūs Antakalnio ir jo dalių valdų savininkai, dažna jų kaita. Nepretenduojantis į gilią mokslinę studiją autoriaus - profesionalaus urbanisto - pasakojimas grindžiamas žiniomis apie svarbiausius šios Vilniaus dalies kilmės, raidos ir evoliucijos tarpsnius. Specifiškai pabrėžiamas platus viso miesto kontekstas, jo plano audinio sąsajos su krašto išorės keliais, priežastiniai plėtotės ryšiai ir jų pasekmės. Atskleidžiami praeities vietinių didikų - Goštautų, Sapiegų, Sluškų, Pacų, Pliaterių, taip pat lietuvybei daug nusipelniusio P. Vileišio ir kitų istorinių asmenybių, susijusių su šia vietove, gyvenimo bruožai, jų veiklos ir apsilankymų Vilniuje pėdsakai. Neapeinami atskiromis epochomis mieste galioję įstatymai, nuostatai, prievolės miestiečiams, žingsniai į gatvių tinklo užuomazgą, inžinerinio ūkio pradmenys. Skaitytojui primenamas svarbų postūmį miesto suklestėjimui davęs garsusis Gedimino laiškas - kvietimas Vakarų Europos elitui, pirmųjų Antakalnio šventyklų atsiradimo reikšmė, ankstyvojo viešojo transporto kilmė. Nepamirštos šiauriniame pakraštyje, vadintame Pospieška, XX a. pradžioje buvusios vilniečių mėgtos pramogų vietos (hipodromas, čia vykę pirmieji Lietuvoje parodomieji primityvių lėktuvų skrydžiai). Naujai pažvelgta į priemiestyje įsikūrusių reprezentacinių rezidencijų ir rūmų architektūrą bei jos transformacijas, į eilinių vilniečių būstus ir jų įrangą. Prieduose pateikiami gausūs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pareigūnų titulai, yra didžiųjų ir lauko etmonų sąrašas, nurodyti jų veiklos metai.Reikšminiai žodžiai: Vilnius; Antakalnis; Istorija; Architektūra; Vilnius; Antakalnis; History; Architecture.

ISBN:
9786094472749
Related Publications:
Tarp kaimo ir miesto : tapatybės konstravimas autobiografiniuose pokario vilniečių pasakojimuose / Lina Būgienė. Tautosakos darbai 2018, 56, p. 199-217.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/70331
Updated:
2020-11-18 21:13:04
Metrics:
Views: 91
Export: