Spindulys esmi begalinės šviesos : etiudai apie Vydūną

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Spindulys esmi begalinės šviesos: etiudai apie Vydūną
Publication Data:
Vilnius : Kultūros, filosofijos ir meno institutas, 2008.
Pages:
262 p
Notes:
Bibliografija prie skyrių.
Contents:
Pratarmė — Įvado vietoje. Ar verta sugrįžti prie Vydūno? — Vydūno etika — Kultūros esmės ir raidos samprata Vydūno filosofijoje — Vydūno estetikos bruožai — Vydūnas: tarp filosofinės mistikos ir kultūros filosofijos — Biblija ir Bhagavadgyta Vydūno pasaulėžiūros prizmėje — Vydūnas: lietuviškasis neovedantizmo variantas — Tautiškumas ir religija Vydūno filosofijoje — Tauta ir globalizacija Vydūno filosofijoje — Vydūno „Raštų“ ketvirtajam tomui pasirodžius — Ar verta atgimti Mažosios Lietuvos mėgėjiško teatro tradicijai? — Nepriklausoma Lietuva Vydūno akiratyje — Panašūs gyvenimai – panašios mintys. Vydūnas ir Schweitzeris — Vydūno ir Rudolfo Steinerio idėjų sąlyčio sferos ir skirtybės — Vydūnas ir Jonas Basanavičius — Adomas Brakas – Vydūno talkininkas ir bendražygis — Vydūnas išėjo, Orvidas atėjo — Septynių šimtmečių istorijos dalelė — Pokalbis su prof. dr. Viktoru Falkenhahnu — Laiškas knygos „Nepažįstamas Vydūnas“ autoriui Pranui Antakiui-Mikalauskui — Ugdant dvasingumą, reikia visų sutarimo — Santraukos anglų kalba.
Keywords:
LT
Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Etika / Ethics; Filosofija / Philosophy.
Summary / Abstract:

LTKnygoje pateikiami straipsniai apie filosofą, rašytoją ir kultūros veikėją Vydūną (1868-1953). Juose analizuojama šio mąstytojo kultūros koncepcija, parodomos jos ištakos, išryškinamos pagrindinės jos dalys. Detaliau aptariama Vydūno etika ir estetinės pažiūros, atskleidžiami religiniai jo filosofijos aspektai, nušviečiamos idėjinės šio mąstytojo sąsajos su indiškuoju neovedantizmu bei įžymiais amžininkais A. Schvveitzeriu ir R. Steineriu. Parodomos globalizacijos sampratos apraiškos Vydūno filosofijoje bei jų santykis su tautiškumo samprata. Aptariama koncertinė ir teatrinė Vydūno veikla su Tilžės lietuvių giedotojų draugija, nušviečiamas bendradarbiavimas su tautinio atgimimo patriarchu J. Basanavičiumi bei Mažosios Lietuvos kultūros veikėju dailininku A. Braku. Pasakojama apie vokiečių kalbininko V. Falkenhahno pažintį su Vydūnu ir apie jo talką rašant istoriosofinį veikalą "Septyni šimtmečiai vokiečių ir lietuvių santykių". Apžvelgiami Vydūno vertinimai apie nepriklausomos Lietuvos gyvenimą. Išryškinami mums aktualūs Vydūno idėjinio palikimo aspektai.Reikšminiai žodžiai: Vydūnas, antroposofija, teosofija, etika, estetika; Vydūnas, Anthroposophy, Theosophy, Ethics, Aesthetics.

ISBN:
9789986638988
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/70195
Updated:
2020-12-09 19:00:48
Metrics:
Views: 34
Export: