Przeciwko "Historycznej konieczności" : o przyjaźni Czesława Miłosza i Tomasa Venclovy

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Przeciwko "Historycznej konieczności": o przyjaźni Czesława Miłosza i Tomasa Venclovy
Alternative Title:
Prieš "Istorinę būtinybę": apie Česlovo Milošo ir Tomo Venclovos draugystę
Keywords:
LT
Česlovas Milošas (Czesław Miłosz); Tomas Venclova; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Migracija / Migration.
Summary / Abstract:

LTStraipsnis yra skirtas Česlovo Milošo ir Tomo Venclovos bendradarbiavimo, draugystės ir jų asmeninių santykių aptarimui. Abu jie buvo išauklėti skirtingose šalyse ir skirtingomis aplinkybėmis, kaip visuomeninėmis, taip ir kartos priklausymui atžvilgiu. Juos jungė meilė Lietuvai ir Vilniui, kartu ir pasitikėjimas nepaprastu poezijos vaidmeniu, jeigu kalbėtume apie Lenkijos ir Lietuvos visuomeninio gyvenimo vaizdavimą. Jų tekstuose bei dialoguose persipina kartūs patyrimai ir refleksijos apie nelaimes, kurios aplankė abi šalis. Išstumdami nenuolaidų nacionalizmą, Milošas ir Venclova mėgino kartu pasipriešinti Istorinei Būtinybei. Savo darbais jie bandė atgaivinti gerus lenkų-lietuvių santykius, palikti nuošalyje visokius politinius ginčus, siekiant europietiškos laisvės ir tolerancijos. Visus jų veiksmus turėjo vienyti protinga investicija į kultūros kūrimą, nes šios gyvenimo ir lavinimo srities apleidimas kaip tik ir prisidėjo prie tautinių ginčų ir konfliktų kilimo. Straipsnyje taip pat kalbama apie abiejų poetų lavinimo metus. Jau tada brendo jų istorinė savimonė, ji buvo neišvengiamai susieta su Lietuvos kraštu. Įdomūs ir Milošo apmąstymai apie jo dvasinius pergyvenimus dėl nelengvo sugrįžimo į Lietuvą beveik po penkiasdešimties metų. Iš abiejų menininkų pasakojimų atsiveria gražus ir išskirtinis Vilniaus vaizdas - miesto, visų pirma, europietiško - tuometinės regioninės kultūros sostinės - miesto, kuriuo reikia grožėtis kaip šedevru ir kaip iš žemėlapio mokytis iš jo abiejų tautų - lietuvių ir lenkų - istorijos. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Lenkų ir lietuvių ryšiai; Lenkų-lietuvių santykiai, poezija, emigracija; Tomas Venclova; Vilnius; Česlovas Milošas; Czeslaw Milosz; Emigration; Lithuania; Poetry; Polish-Lithuanian relations; Tomas Venclova; Vilnius.

Related Publications:
Powroty do Litwy / Czesław Miłosz, Tomas Venclova ; wybrała, opracowała i ułożyła w tom Barbara Toruńczyk ; współpraca Mikołaj Nowak-Rogoziński. Warszawa : Fundacja Zeszytów Literackich, 2011. 267 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/69139
Updated:
2019-11-22 18:30:57
Metrics:
Views: 14
Export: