Andreas Volanus (ca. 1531-1610)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Andreas Volanus (ca. 1531-1610)
In the Book:
Reformatorenlexikon / Irene Dingel, Volker Leppin (Hrsg.). Darmstadt: Lambert Schneider, 2016. P. 268-272
Keywords:
LT
16 amžius; 17 amžius; Andriejus Volanas; Andrius Volanas (Andreas Volanus, Andrzej Wolan); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Kalvinistai / Calvinists; Krikščionybė. Teologija / Christianity. Theology.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariamas humanisto, Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės reformacijos veikėjo, literato Andriaus Andriejaus Volano gyvenimas ir veikla. Pažymima, kad A.Volanas gimė Silezijos vokiečių šeimoje, studijavo Frankfurto prie Oderio universitete, o nuo 1547 m. gyveno Lietuvoje, kur tarnavo kunigaikščio Mikalojaus Radvilo Rudojo dvare, studijavo Karaliaučiaus universitete, grįžo į Radvilų dvarą, paskui buvo Lenkijos karaliaus ir Lietuvos Didžiojo kunigaikščio sekretorius. Konstatuojama, kad Volanui didelę įtaką darė Pilypo Melanchtono idėjos, tačiau vėliau šliejosi prie kalvinistų relinio mokymo. Pažymima, kad didžioji jo rašytinio palikimo, kurį sudaro apie trisdešimt veikalų, dalis yra lotyniška, dalis lenkiška. Pažymima, kad visi jo veikalai yra persmelkti teologinių svarstymų, atskleidžiama, kad jis buvo predestinacijos idėjos šalininkas, pasisakė prieš religinę hierarchiją, šventųjų garbinimą. Konstatuojama, kad nuo 1570 metų A. Volanas ėmė domėtis socialiniais politiniais klausimais, ir šį susidomėjimą vainikavo veikalas „Apie politinę arba pilietinę laisvę“, kuriame jis atskleidė savo visuomenės ir jos struktūros sampratą. Pažymima, kad pagrindiniu visuomenės elementu A. Volanas laikė atskirą, visuomenei įsipareigojusį individą, o asmens vertė yra ne įgomta, o pelnoma atkakliu darbu. Pabrėžiamas A. Volano moralistinis socialinės teorijos pobūdis, atskleidžiama jos reikšmė amžininkams ir vėlesniems mąstytojams.Reikšminiai žodžiai: Andriejus Volanas; Andrius Volanas; Biografijos; Kalvinizmas; 16 amžius; Protestantizmas; Reformacija; Andreas Volanus; Biographies; Calvinism; Lithuanian XVI c. history; Protestantism; Reformation.

ISBN:
9783650401663
Related Publications:
Andreas Volanus und die Reformation im Grossfürstentum Litauen / von Kęstutis Daugirdas. Mainz : von Zabern, 2008. VII, 324 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/68927
Updated:
2019-11-28 14:36:37
Metrics:
Views: 28
Export: