Invention of 'we' and 'them' in national anthems : images from Central Europe

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Invention of 'we' and 'them' in national anthems: images from Central Europe
Alternative Title:
Sąvokų "mes" ir "jie" atsiradimas nacionaliniuose himnuose: įvaizdžiai iš Vidurio Europos
In the Book:
Savas ir kitas šiuolaikiniais požiūriais / sudarytoja Vida Savoniakaitė. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2014. P. 123-138
Keywords:
LT
Čekijos Respublika (Czech Republic); Lenkija (Poland); Rumunija (Romania); Vengrija (Hungary); Lietuva (Lithuania); Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Viešoji nuomonė / Public opinion.
Summary / Abstract:

LT[...] XIX amžiuje daugelis Europos valstybių aktyviai stengėsi kurti ir atkurti savo protėvių mitus, nacionalinę istoriją, genealogiją, kultūros paveldą ir tautinius simbolius. Išskyrus vienintelį atvejį, Vidurio Europos tautinių bendruomenių himnai daugiausia sukurti kaip tik šiame amžiuje. Ypatingas šio regiono istorijos pobūdis iki XX amžiaus neleido šioms giesmėms pasiekti oficialaus nacionalinių himnų statuso. Anksčiau jos būdavo atliekamos neoficialiai, o kartais ir draudžiamos. Vidurio Europos himnų istorija glaudžiai susijusi su užsienio valdžios institucijų taikoma cenzūra, draudimais ir kontrole. Paprastai tie himnai išreiškia protestą arba neigia esamą status quo. Šiame darbe siūloma himnų interpretacija leidžia daryti tris išvadas. Pirmiausia, visų jų pagrindas yra nostalgija, o jei tiksliau - etninė nostalgija. Antra, labai ryškus emocinio ryšio su tėvyne motyvas. Apie tautą kalbama, remiantis specifiniais vaizdais, kuriais dažniausiai tampa kaimo kraštovaizdis. Trečia, Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Rumunijos ir Lietuvos himnuose kuriama pasaulio, kuriam būdinga stipri etninė ir nacionalinė įvairovė, vizija. Vidurio Europos nacionaliniai himnai atspindi specifine mąstyseną, kurią lėmė istorija ir kiti kultūriniai veiksniai. Jie taip pat liudija savos vietos ir tapatybės ieškojimą. Šiuo darbu siekta įrodyti, kad Vidurio Europos himnai atspindi utopinį idealizuotos gimtosios šalies ilgesį - šalies, kurioje gyvena tėvynainiai, t. y. garbingi žmonės, kuriems grėsme kelia "jie" (negarbingi žmonės). Gali pasirodyti, kad nacionaliniuose himnuose vaizduojama suetninto pasaulio versija jau praeitis. Deja, daugybė požymių rodo, kad tokia išvada yra skubota ir pernelyg optimistinė. Nacionaliniai himnai išlaiko savo aktualumą ir jėgą.Reikšminiai žodžiai: Identitetai; Lenkija (Lenkijos karalystė. Kingdom of Poland. Poland); Mes ir jie; Nacionaliniai himnai; Nacionalinis himnas; Rumunija; Stereotipas; Tapatybė; Vengrija; Čekija (Čekijos karalystė, Czech); Czech Republic; Hungary; Identities; Identity; Lithuania; National anthem; National anthems; Romania; Stereotype; We and they.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/68565
Updated:
2018-06-21 00:01:27
Metrics:
Views: 14
Export: